10 stvari o tehnologiji koje se danas moraju znati

Objavjeno: 01.06.2020.
10 stvari o tehnologiji koje se danas moraju znati

 

1.     Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg branio je kontroverznu odluku da ne poduzme bilo kakvu radnju na postu predsjednika Trumpa koja je očito zaprijetila prosvjednicima Minneapolisa nasiljem. Zuckerberg je rekao da je uloga Facebooka da "omogući što više izražavanja".

2.     Za razliku od Facebooka, Twitter je obrušio naljepnicu upozorenja na post od Trumpa koji je rekao "kada počne pljačka, počinje pucnjava". Twitter je na twit postavio blok za klik, rekavši da to "veliča nasilje". 

3.     Propuštene e-poruke dobivene od strane The Verge-a pokazuju veliko negodovanje zaposlenika Facebooka oko toga da li bi platforma trebala ukloniti Trumpov post. Jedan zaposleni napisao je da „istorija nas neće suditi ljubazno“. 

4.     SpaceX je u subotu uspješno lansirao u orbitu svoje prve ljudske putnike: NASA astronaute Bob Behnken i Doug Hurlei. U nedelju ujutro astronauti su stigli do Međunarodne svemirske stanice unutar svog svemirskog broda Endeavour i pristali tamo.

5.     Elon Musk iz SpaceX-a rekao je da je "prevladao emocije" nakon uspješnog lansiranja astronauta. Iako mu je adrenalin bio na „100%“ tokom prvog pokušaja lansiranja u srijedu, izvršni direktor SpaceX-a je rekao da se uopšte nije osjećao nervoznim tokom ovog vikenda.

6.     Whole Foods u vlasništvu Amazona otpustio je radnika koji je pratio slučajeve COVID-19 po prodavnicama lanca prehrambenih proizvoda. Radnica je rekla da ju je Whole Foods optužio za "krađu vremena" nakon što je napravila pauzu da se oporavila od napada panike, ali sumnja da je zapravo otpuštena zbog "neslaganja", navodi Vice.

7.     Google je ukinuo hiljade ponuda za posao privremenim i ugovornim radnicima, jer kompanija i dalje osjeća ubod pandemije. Prema pisanju The Nev York Timesa, Google smatra da je njegov reklamni posao teško pogodio pandemiju.

8.     Senatori žele istragu prakse TikTok-ove privatnosti nakon što je navodno prekršila svoje obećanje da će izbrisati video zapise koje objavljuju mala djeca. U pismu upućenom u petak, četiri senatora citirala su izveštaj vodećih grupa za zagovaranje djece u kome se tvrdi da TikTok nije uspio da skine video snimke koje su postavila djeca mlađa od 13 godina, kao što je obećao da će učiniti u uredbi o pristanku 2019. godine. 

9.     Irska kompanija za bespilotne letjelice isporučila je ljekove na recept, kolače i pice u udaljeno irsko selo Moneigall tokom pandemije. Kompanija, zvana Manna, irska zdravstvena služba je proglašena za osnovnu uslugu i opslužuje oko 1000 ljudi.

10. Bivši Googler prikupio je 2,1 milion dolara za svoju kompaniju za topolu proširene stvarnosti Topola usred pandemije. Osnivač David Ripert počeo je sa porastom u januaru, ali je krug zatvorio u maju uprkos opštem usporavanju ulaganja.

Izvor: Business Insider