2020 iPhone Shock kao „sve novo“ Apple iPhone predstavljen

Objavjeno: 27.05.2020.
2020 iPhone Shock kao „sve novo“ Apple iPhone predstavljen

Apple-ovo izdanje iPhone-a 2020 za 12 već izgleda izvanredno. Ali sada su otkriveni Apple-ovi mnogo radikalniji iPhonovi planovi.

Vijest dolazi preko 'Fudge', novog ali do sada pouzdanog Apple-ovog insidera koji je ranije pokazao slike redizajna iPhonea 12 skrivene unutar iOS 14 koda. A ono što sada otkriva je Apple-ova najradikalnija promjena iPhone-a u godinama. On navodi da je Apple odlučio da otkaže svoje planove za tranziciju iPhonea 12 na USB-C i da će se držati Lightninga. Posledica ovog otvaranja očiju je što će Apple potom ubiti Lightning port na iPhoneu 2021 i zameniti ga ne USB-C-om, već pametnim konektorom za dizajn bez porttera.

Objašnjavajući koliko je Apple razorna strategija, Fudge objašnjava da Apple neće koristiti Smart konektor za žično punjenje, već će korisnici biti "očekivani" da pređu na bežičnu mrežu. Kao i sadašnji iPhone uređaji, 2021 modeli će biti kompatibilni sa trenutnim standardima bežičnog punjenja i Appleovim podmlađenim projektom AirPover.

I postaje još ekstremniji (čitaj: kontroverzni) odavde, pri čemu je insajder rekao da je posledica ovog potpuno bežičnog prekidača Apple više neće pakovati EarPods sa svojim 2021 telefonima da „podstaknu“ AirPod prodaju.

Koje su prednosti od zaobilaženja USB-C-a i skoka ravno sa strijele na pametni konektor? Ciničan odgovor je više novca za Apple. Osim povećane prodaje AirPod-a, Smart Connector (za razliku od USB-C) je vlasništvo kompanije Apple, tako da proizvođačima dodataka može naplatiti licencnu naknadu kao i za Lightning. Za potrošače, pametni konektor je magnetni, tako da će vezni dodaci poput tastature vjerovatno postati popularni, ali uprkos tome što je potopljen, konektor nije vodootporan, pa će ga trebati nadograditi za iPhone uređaje da bi zadržali svoje podatke o vodootpornosti. 

Nedostatak je, naravno, jednostavan san punjenja MacBook-a i iPhone-a istim kablom, izgleda da su mrtvi. Fudge kaže da je Apple posvećen ovom potezu i, bez obzira na mahinacije u finalnom iPhoneu iz 2021. godine, „Portless dolazi u oba slučaja“. Ove se informacije poklapaju sa podacima Jona Prossera, izdvajajućeg Appleovog lidera ove godine, koji tvrdi da je Appleov stav prema iPhone-u može sažeti kao „Never USB-C“.

Nepotrebno je reći da će odluka vjerovatno polarizirati Apple-ove fanove. Oni koji vole da žive na vrhunskoj ivici biće uzbuđeni, ali takodje će drugi razmotriti unaprijeđenje na ovogodišnji sigurniji iPhone 12. A s obzirom da već znamo da će modeli iPhone 12 uvesti nove veličine ekrana, 5G u čitavom opsegu, potencijalno novi revolucionarni čipset, njegov novi LiDAR senzor i - što je iznenađujuće - značajno smanjenje cijena, što bi mogao biti pametan potez.

Izvor: Forbes