5 korisnih karakteristika koje dolaze u Androidu 11

Objavjeno: 26.04.2020.
5 korisnih karakteristika koje dolaze u Androidu 11

Android 11 će vjerovatno donijeti veće preglede u novijim aplikacijama, podršku za povezivanje etherneta i još mnogo toga.

Pregled za programere Android 11 3 je pao početkom ove nedelje kao najnoviji i vjerovatno poslednji pregled za programere za sledeću verziju Androida. Google će najvjerovatnije početi da emituje beta verzije početkom sledećeg mjeseca. Pregled 11 programera Android 11 (DP3) dostupan je na svim podržanim Pixel pametnim telefonima i ako biste pokrenuli pregled programera 2, vjerovatnoća je da biste već dobili obavještenje o ažuriranju za DP3 preko Interneta (OTA). Kao što se očekivalo, tehnološki blogovi web lokacije vrve se oko DP3 kako bi saznali sve nove funkcije koje ova verzija donosi i možemo očekivati kada Android 11 zvanično postane dostupan kasnije ove godine.

Prije nego što nastavite, važno je napomenuti da je sasvim moguće da neke od sljedećih karakteristika ne završe u stabilnoj verziji Androida 11. Google, poput drugih proizvođača operativnih sistema, eksperimentira sa funkcijama prije nego što odluči šta je najviše smisla uključiti u finalnu verziju.

Veći pregledi u nedavnim aplikacijama

Prema KSDA programerima, Google je dodao veće preglede na ekranu nedavnih aplikacija u Android 11 DP3. Kao što je vidljivo na snimcima ekrana dolje, dizajn stvarnog pregleda je prilično isti kao pregledi u Androidu 11, međutim veličina pregleda je mnogo veća. Takođe, Google je dodao dvije nove prečice u obliku ekrana i dijeljenja. Dok će opcija ekrana snimiti snimak ekrana aplikacije koja se prikazuje na ekranu nedavne aplikacije, dugme za dijeljenje snima ekran i otvara listu deljenja za brzu dijeljenje.

Novo iskakanje ekrana

Google je takođe prilagodio skočni prozor koji se pojavljuje kada snimite snimak ekrana i sada je mnogo manji i sličan onome što se vidi na iOS uređajima. Umjesto velikog skočnog prozora na vrhu ekrana, pregled programera 3 prikazuje manju verziju snimka ekrana koju ste snimili u donjem lijevom dijelu ekrana. Prate je opcije za odbacivanje obavještenja, dijeljenje ekrana i uređivanje.

Poboljšane dozvole za aplikacije

Google uporno pokušava da popravi dozvole za aplikacije u poslednjih nekoliko verzija Androida i taj posao se nastavlja i sa Androidom 11. Kompanija je dodala novu opciju u pregledu za programere Android 11 koja će oduzeti dozvolu aplikacije ako se aplikacija ne koristi nekoliko mjeseci. Ovo bi trebalo pomoći nesumnjivim korisnicima da svoje podatke isprazne zlonamjernom aplikacijom.

Ethernet vezivanje

Android 11 DP3 takođe dodaje novu opciju na hotspot i povezivanje u obliku Ethernet povezivanja. Ovo će u suštini omogućiti ljudima da povežu USB-to-Ethernet adapter na svoje Android telefone, a zatim povežu LAN kabl sa tim adapterom i svoj PC kako bi koristili Internet sa svog telefona. Ovo je nišna funkcija, ali će vam svakako biti od pomoći kada pokušavate da koristite Internet na radnoj površini koja nema podršku za Vi-Fi.

Sposobnost odbacivanja trajnih obavještenja

Prema Android Authoriti-u, Google je dodao mogućnost odbacivanja trajnih obavještenja u DP3. Iako Android korisnici mogu odbaciti većinu obavještenja u Androidu 10, trajni obavještenja koja ponekad prikazuju aplikacije koje se rade u pozadini ne mogu se odbaciti. Google dozvoljava korisnicima da ih uklone i u DP3, odbačene trajne notifikacije premještaće se na panel Istorija koja je debitovala sa DP2 i tek će postati dio liste. Korisnici će moći da dodirnu tu listu da vide odbačene trajne obavještenja.

Izvor: NDTV