5G mreža je instalirana u svega 17 svjetskih zemalja do sada

Objavjeno: 11.06.2020.
5G mreža je instalirana u svega 17 svjetskih zemalja do sada

Pandemija korona virusa (privremeno) je zaustavila telekom operatere u građenju 5G infrastrukture, natjerala državne regulatore da odgode auckije za korištenje novih RF spektara i smanjila potražnju za novim 5G telefonima.

Ali ublažavanje mjera u Kini, kombinovano sa činjenicom da 5G tehnologija u ovoj zemlji ozbiljno uzima maha i da su 5G telefoni (uglavnom) povoljni, daje naslutiti da je prognoza budućnosti i dalje optimistična.

Analiza navodi i da je 5G mreža već implementirana u 17 zemalja svijeta te se smatra da će globalno tržište mobilnih telefona ostvariti potpuni oporavak do 2022. godine. Do 2023. godine se predviđa da će biti 3,2 milijarde 5G konekcija, dok će Kina ove godine dostići 100 miliona koncekcija, a milijardu konekcija imaće 2024. godine.

“Dolazak novog chipseta i velika konkurencija na globalnom tržištu telefona dovešće do brzog uvođenja 5G mreže u pametne telefone. Cijena uređaja će pasti ispod 400 dolara brže nego što se ranije očekivalo, a ovaj trend će odigrati vrlo važnu ulogu da 5G mreža postane široko rasprostranjena”, tvrdi se u analizi.

Izvor: Racunalo