ACTA je pala, slijedi borba protiv INDECT-a

Objavjeno: 04.08.2012.
ACTA je pala, slijedi borba protiv INDECT-a
ACTA je zaustavljena i Evropski parlament je odbacio njeno usvajanje, a sada će se "haktivisti" aktivirati u borbi protiv nove prijetnje ljudskim slobodama - Projekta INDECT. Kako navodi nemački radio "Dojče vele", INDECT (Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment), je međunarodni istraživački projekat za nadzorne sisteme, a Evropska unija ga finansira sa 11 miliona evra. Pokrenut je 2009. godine i u roku od pet godina treba da razradi metode za predviđanje masovnih panika, ali i zločina. U te svrhe trebalo bi da se koriste video-nadzor i biometrijski metodi raspoznavanja lica, a možda i bespilotne robotirane letilice. "Pomoću ovih tehnoloških naprava, javni prostor bi mogao da se nadgleda s ciljem da se pronađu uočljivi obrasci ponašanja koji nisu bliže definisani", navodi nemački radio "Dojče vele".

Sumnjive osobe bi tako mogle lakše da se uoče, a podaci o njima, ako postoje, mogli bi da se provjere u bazi podataka - sve to kao podrška državnim organima bezbjednosti.

Nemački blog "Netzpolitik.org" koji je pokrenuo borbu protiv trgovinskog sporazuma protiv falsifikovanja ACTA, koja je dovela do toga da ga Evropski parlament u julu odbaci, sada ponovo poziva na masovne proteste i otpor.

Protesti protiv INDECT-a su već održani ove nedelje u Nemačkoj, Belgiji, Austriji, Češkoj i Francuskoj u organizaciji grupe Anonimus.

"Nemojmo stajati i gledati kako nam oduzimaju naša osnovna prava", poručuju članovi grupe Anonimus u jednom snimku na Jutjubu.

"Protestujmo protiv INDECT-a isto onako kako smo početkom godine protestovali protiv ACTA-e", pozvao je gradjane i šef kancelarije Evropske komisije za svemirska istraživanja, bezbjednost i globalni nadzor Marko Malakarne.