Adobe će vam reći da deinstalirate Flash do kraja 2020. Godine

Objavjeno: 22.06.2020.
Adobe će vam reći da deinstalirate Flash do kraja 2020. Godine

 

Planira da agresivno prekine podršku kada godina bude gotova. 

Nije tajna da će Adobe okončati podršku za Flash kada se završi 2020., ali sada je očigledno koliko će agresivno to biti. ZDNet izvještava da će vas Adobe zatražiti da deinstalirate Flash „kasnije ove godine“ - ako već ne znate da je vrijeme da dodatak ostavite iza sebe, uskoro ćete. Iako vas neće iznenaditi kada čujete da će Adobe prestati da nudi preuzimanja, kompanija je takođe upozorila da će blokirati Flash sadržaj koji će se prikazivati u plejeru počevši od 2021. godine.

Nije potpuno šokantno što bi Adobe bio tako čvrst. Poznato je da je Flash noćna mora sigurnosti, a omogućavanje korisnicima da ga nastave bez podrške pozvao bi napadače da otkriju i iskoriste ranjivosti. Ipak, rijetko je da neko od programera toliko opusti podršku da vam ne dozvoljava da koristite softver i aktivno odvraća od upotrebe mjesecima unaprijed.

Pristup je oštar kontrast Adobeovom stavu od prije desetak godina. Tada je Adobe insistirao da Apple "nameće" ograničenja na vebu zahtijevajući da iPhone i iPad koriste HTML5 za bogati veb sadržaj umjesto vlasničkog Flash tehnologije. Sada čak i Adobe smatra Flash teretom.

Izvor: Engadget