Android 11 je možda najbolja platforma za slanje poruka ako koristite više aplikacija za ćaskanje

Objavjeno: 11.06.2020.
Android 11 je možda najbolja platforma za slanje poruka ako koristite više aplikacija za ćaskanje

Skupljanje obavještenja umjesto pogoršanja obavještenja

Zvanična beta verzija za sledeću verziju Androida je trenutno out, a ako imate rezervni Pixel telefon, stvarno vam preporučujem da to provjerite. Ako to ne uradite, moja preporuka je da ga ne instalirate - beta nikada nije sjajna ideja o nečemu od čega stvarno zavisite, a vaš glavni telefon je vjerovatno blizu vrha liste. Koristim konstrukciju blizu onoga što je Google objavio danas nedelju dana i nisam imao katastrofalnih padova, ali bilo je nekih grešaka. 

Napisao sam mnogo zapažanja i napravio video u kojem sam detaljno opisao nove funkcije, ali nešto što sam se tada borio i mislim da ću se sada boriti za to je koliko je bolji doživljaj slanja teksta zapravo. Kažem da, iako u suštini nijedna aplikacija još ne podržava potpuno novu Google-ovu "bubble" funkciju.

To je borba za opisati, jer u osnovi ono što je Google učinio izgleda tako malo. Uzeli su kutije koje su se nekada pojavljivale na jednom mjestu i naterale ih da se pojavljuju na drugom mjestu. Iako ne bih išao tako daleko da bih iskustvo nazvao transformativnim, mislim da je teško razumjeti koliko je dobro bez upotrebe neko vrijeme.

Vidjećemo kako se osjećam nakon još nekoliko meseci, ali upravo sada otkrivam da Android 11 nudi ugodnije i koherentnije cjelokupno iskustvo razmjenjivanja poruka od iOS-a.

To je rečenica za koju nisam mislio da ću je napisati. U stvari, ako na Google-u jednostavno prebacite frazu „messaging mesess“, ustanovit ćete da je gotovo sinonim za Google, a članak s frazom često zaista piše vaša. Da li Android 11 zaista sve to može da popravi?

Pa, ne, naravno da ne. Ali ono što je učinio je da osnovni problem na pametnim telefonima postane više upravljiv. Android 11 ne može da popravi nered Googlea u poruci, ali poboljšao je cjelokupno iskustvo slanja poruka na pametnim telefonima

Razlika između Googleovog nereda za razmjenu poruka i ukupnog nereda na pametnim telefonima je jednostavno u tome što je Google stvorio nekoliko prilika za pobjedu u mobilnim porukama. Sada će se dogoditi nešto „otvorenije“ pokušajem da se svi operateri širom svijeta (a možda i Apple) nadograde sa SMS-a na RCS na dosledan i univerzalno kompatibilan način - a takođe omoguće slojno šifrovanje preko njega. To traje duže nego što smo se nadali.

Na stranu RCS-a, problem je što ima previše aplikacija za slanje poruka i ne možete baš ubijediti sve svoje prijatelje i voljene da ih odaberu. U nekim djelovima svijeta tu izjavu ne dobijaju jer svi koriste WhatsApp, ali bar ovdje u SAD-u, poruke su fragmentirane na iMessage, SMS / RCS, WhatsApp, Facebook Messenger, Signal, Telegram i bilo koji drugi broj aplikacije koje bih ovdje mogao navesti.

To je problem i za korisnike Android-a i iOS-a, ali na Androidu se osjeća oštrije jer je podrazumijevana opcija loše, pokvareno iskustvo: SMS. Ili, ako imate sreće, to je RCS - ali čak i tada su vam opcije šifrovanja podstandardne. Na iPhoneu može biti fragmentacije poruka, ali barem je uobičajeno iskustvo kada šaljete poruke drugim iPhone korisnicima.

Razgovarate sa različitim ljudima u različitim aplikacijama i gadno je sećati se ko je u kojoj aplikaciji. Pored toga, obavještenja iz ovih različitih aplikacija se miješaju sa svim ostalim u notifikacijama. Svakako, sve vaše poruke sa WhatsApp-a mogu se grupisati, ali tada je to obavještenje o vijestima, a zatim signal i tako dalje.

To je problem iz prvog svijeta, ali savremeni pametni telefon trebalo bi da vam pomogne u ovim problemima. To je takođe stari problem, a pametni telefoni su pokušali da ga riješe u prošlosti odlučno mješovitim rezultatima.

Mogla bih se naježiti ekstatično u vezi rješenja koje je Palm isprobao sa webOS-om: Sinergija. U osnovi je webOS pokušao da vam pruži samo jednu aplikaciju za razmjenu poruka, a unutar nje ste imali teme sa svim svojim kontaktima. Unutar svake niti možete se prebacivati između bilo koje metode slanja teksta koju želite. Bilo je prelijepo i, kao i sam WebOS, osuđeno na propast.

Slično tome, Windovs Phone je pokušao da apstraktira potpuno aplikacije u svom People Hub-u, koji je na jednom mjestu kombinovao mnoštvo različitih karakteristika kontakta, komunikacije i društvenih mreža. Još jedna osuđena ideja na drugoj osuđenoj platformi za pametne telefone.

Ti napori nisu uspjeli ne samo zato što su te platforme propale, već i zbog toga što u osnovi nijedan chat servis nije zainteresovan da svoje korisnike ima u nekoj drugoj aplikaciji. Na isti način koji usluge striminga učestvuju kada su uključene u pametni TV interfejs druge kompanije, nema razloga da vam Facebook Messenger ili Google Chat ili Skipe omoguće upotrebu uopštenog interfejsa. Dani KSMPP-a su (nažalost) iza nas.

Zbog toga je rješenje za Android 11 zapravo genijalno. Ne pokušava zamijeniti te aplikacije, već jednostavno upoređuje njihova upozorenja na jedno mjesto. Dobijate pogodnosti slične načinu na koji aplikacije poput Trillian ili Adium kombinovanih IM usluga, tokom dana, ali to su samo u vašim obavještenjima umjesto u aplikaciji.

To je, takođe, u teoriji genijalnost sistema mehurića - moraću više da ga upotrebim da vidim kako se ispada. Korisniku će se osjećati kao i svaka druga ikona aplikacije (iako lebdi nad vašim drugim aplikacijama). Dodirnite ga da biste otvorili svoje tekstove sa ikonama za svaku od tema razgovora. Činjenica da se dodirom na jednu od tih ikona desi da otvorite različitu aplikaciju zaista nije važno, jer je bar sve na jednom mjestu.

Čak i bez tih balona, sistem Razgovor u Androidu 11 odličan je zbog svog različitog sistema prioriteta. U mogućnosti sam postaviti svoju ženu i šefa kao prioritete u aplikacijama koje koristim da bih razgovarao s njima (i opciono mogu dozvoliti da se probiju kroz Ne uznemiravaj.).

Ali neki od grupnih ćaskanja u kojima sam, vrlo su ćaskani, Pa želim da isključim sva obaveštenja za njih. Sve do razgovora za Android 11, utišavanje tih upozorenja bio je recept za ignorisanje moje porodice - ne ono što želim, posebno sada. Ali sada se ta upozorenja i dalje promovišu iznad slučajnih obavještenja o vijestima - vidim ih, ali njih ne prekidaju.

Ranije sam nazvao različite aplikacije za ćaskanje svojevrsnom fragmentacijom, ali druga reč za to je konkurencija. Nije najgora stvar na svijetu imati posla sa više aplikacija za ćaskanje, jer bar to znači da ne postoji niti jedan dominantan, globalni servis za ćaskanje.

Rješavanje ovih problema na nivou obavještenja je vjerovatno trenutno najbolje moguće rješenje. Prebacivanjem na iPhone ili čak i stariju verziju Androida danas nakon objavljivanja mog dijela, odmah sam osjetio trenje i neugodnost.

Izvor: The Verge