Android 12 Developer Preview dodaje mod za korišćenje telefona jednom rukom

Objavjeno: 19.02.2021.
Android 12 Developer Preview dodaje mod za korišćenje telefona jednom rukom

Mod za korišćenje jednom rukom je već neko vrijeme prisutan na iOS platformi, kao i na nekim Android telefonima, a razlog je očigledan - telefoni postaju sve veći. U današnje vrijene nije neobično videti uređaje između 6.5 i 6.9 inča, a ovo se odnosi kako na premijum tako i na uređaje iz donjeg segmenta.

Korišćenje jednog od ovako velikih telefona jednom rukom je pravi izazov, a proizvođači su implementirali nekoliko načina kako bi olakšali upotrebu uređaja jednom rukom, a to uključuje i "one-handed mode" koji pomjera elemente interfejsa bliže dosegu prstiju, ili čak smanjuje displej. Međutim, ovakva funkcija nije do sada izvorno bila podržana u Androidu.

 


Sada dublji uvid u prvi Developer Preview za Android 12otkriva da Google trenutno radi na tome da implementira mod korišćenja jednom rukom, koji će u Androidu biti izvorno dostupan. Funkcija je slična Apple-ovom Reachability modu, gde umesto smanjivanja displeja vertikalno i horizontalno, displej se smanjuje samo vertikalno, omogućavajući bolju dostupnost aplikacija.

Google aplikaciju još uvijek nije omogućio zvanično dostupnom za korišćenje u okviru Developer Preview-a, s obzirom na to da je potreban dodatni rad na njoj, ali bi korisnici uskoro mogli dobiti i finalnu verziju za testiranje. Naravno, postoji mogućnost da do zvanične objave Androida 12 funkcija u potpunosti bude odbačena, s obzirom na to da je platforma još uvijek u ranim fazama razvoja.

android2_39.jpg


Pored ovoga, Android 12 Developer Preview stiže sa brojnim drugim novim funkcijama. Tu su novi Material NEXT dizajn i nove akcentovane boje, zaključani ekran sa providnim slojem za pozadinu, poboljšana Accessibility podešavanja, veći "toggle" tasteri u podešavanjima i drugo.

android3_7.jpg


Kada su u pitanju poboljšanja za performanse, pored one-handed moda, Android 12 test verzija nudi i skrolujuće screenshotove, poboljšane vidžete, Edit opciju u Share Sheet sekciji, bolju kontrolu media fajlova, Picture-in-Picture poboljšanja, Nearby Share za Wi-Fi lozinke i brojna poboljšanja u domenu sigurnosti i privatnosti.

Izvor: XDA-devlopers