Android 15 dobija funkciju arhiviranja aplikacija

Objavjeno: 10.02.2024.
Android 15 dobija funkciju arhiviranja aplikacija

Google radi na novoj funkciji za Android 15 koja će omogućiti korisnicima da ručno arhiviraju aplikacije na svojim uređajima. Ova funkcija će biti slična onoj koju iOS već ima, pružajući korisnicima mogućnost da odlože ili arhiviraju aplikacije koje ne koriste često, a da ih pritom ne obrišu potpuno.

Trenutno, Google Play Store automatski arhivira aplikacije koje se retko koriste, ali ova funkcija ima ograničenja. Naime, radi samo sa aplikacijama preuzetim iz Play Store-a, što znači da ne pokriva one koje korisnici instaliraju sa drugih izvora. Takođe, korisnici nemaju mogućnost da ručno odaberu koje aplikacije žele arhivirati, a koje zadržati.

Prema izveštaju sajta Android Authority, Google radi na proširenju ove funkcije na nivo kompletnog operativnog sistema. To bi značilo da će korisnici moći ručno arhivirati aplikacije bez obzira na to gde su ih preuzeli – iz Play Store-a ili iz drugih izvora.

Iako još uvek nema zvanične najave ili datuma objave ove funkcije, očekuje se da bi mogla postati deo Android 15 verzije operativnog sistema. Ova promjena bi omogućila korisnicima veću kontrolu nad aplikacijama na njihovim uređajima, pružajući im fleksibilnost u upravljanju prostorom na telefonu.

Izvor: IT mixer