Android-ova funkcija dijeljenja datoteka u stilu AirDrop možda je dostupna za više od samo mobilnih uređaja

Objavjeno: 22.06.2020.
Android-ova funkcija dijeljenja datoteka u stilu AirDrop možda je dostupna za više od samo mobilnih uređaja

Čini se da će ova funkcija funkcionisati i na Chromebook-ovima i na PC-ovima koji pokreću Chrome

Android-ova nadolazeća funkcija dijeljenja u stilu AirDrop, koja se zove Nearbi Share (koja se takođe naziva i dijeljenje u blizini), takođe može doći u Chrome na brojnim drugim platformama, prenosi 9to5Google. Ova funkcija će omogućiti korisnicima Android-a da direktno dijele fotografije, veze i druge datoteke sa drugim uređajima, slično onome kako AirDrop djeluje preko macOS-a i iOS-a.

Ova funkcija se očigledno počela prikazivati u podešavanjima najnovije verzije Chrome OS-a Canari:

Prvobitno nazvan „Brzo dijeljenje“, Android-ov odgovor na AirDrop razvija se već više od godinu dana, navode KSDA Developers. Očekuje se da će biti dostupan putem Google Play-a, a reference u kodu sugerisanja da će raditi ne samo na mobilnim Android uređajima, već i na Chromebook-ovima i drugim računarima sa instaliranim Google-ovim pregledačem Chrome.

Video KSDA Developers objavljen ranije ove godine pokazao je Near / Share / Sharing izliven u Androidov meni za brze postavke. Činilo se da najbolje funkcioniše kada uređaji koji dijele datoteke nalaze se podnožju.

Nije jasno kada će Nearbi Share zvanično predstaviti, ali s obzirom na to koliko vremena su glasine o njemu prvi put počele, vjerovatno je da neće biti previše dugo.

Izvor: The Verge