Apple će aplikacijama omogućiti da šalju oglase putem pop-up obaviještenja

Objavjeno: 09.03.2020.
Apple će aplikacijama omogućiti da šalju oglase putem pop-up obaviještenja

Apple je objavio nova pravila za izdavače aplikacija na AppStore. Vjerojatno najupečatljivija promjena je omogućavanje aplikacijama da korisniku putem pop-up obaviještenja serviraju oglase, uz uslov da je korisnik na to pristao.

Apple je poprilično strog po pitanju regulisanja kvaliteta aplikacija koje se nalaze u prodavnici za iOS uređaje, pa je malo i iznenađujuće da će kompanija dati mogućnost izdavačima da koriste ovaj relativno agresivan način komercijalizacije svojih proizvoda. Naravno, sam korisnik će u podešavanjima to moći isključiti.

Od ostalih izmjena valja izdvojiti da sve nove aplikacije od 30. aprila ove godine planiraju koristiti iOS 13 SDK tako da mogu podržavati funkcije poput Dark Modea, ARKit 3 API-ja za proširenu stvarnost ili CoreML3 okoline za detaljno učenje. Aplikacije koje nude mogućnost prijavljivanja putem Facebooka i Google u buduće trebaju ponuditi i mogućnost prijave preko Applea ID-a, a aplikacije za “gatanje” bit će podložene strožim pravilima za objavu u prodavnici.