Apple će biti veća žrtva, nego Huawei se obistinjuje

Objavjeno: 20.06.2019.
Apple će biti veća žrtva, nego Huawei se obistinjuje
Usled sve većeg pritiska, koji američka kompanija osjeća zbog trgovinskog rata SAD i Kine Apple razmatra da trećinu proizvodnje izmjesti iz Kine. Kad je Huawei kompanija stavljena na crnu listu američke administracije i zabranjen joj je uvoz i saradnja sa američkim kompanijama, analitičari i IT stručnjaci su bili složni da bi Apple mogao da bude veća žrtva trgovinskog rata, nego kineska kompanije. To se već sad, samo mjesec dana nakon zabrane Huawei-ja, na neki način i oseća u poslovanju američke kompanije.

Kompanija Apple je zatražila od glavnih dobavljača da procijene efekte izmještanja najmanje 15, a do 30 odsto svojih proizvodnih kapaciteta iz Kine u jugoistočnu Aziju.

Apple je ovo uradio u sklopu priprema za restrukturiranje svog lanca snabdjevanja, prema pisanju japanskog lista Nikkei. Zahtjev kompanije Apple posledica je dugotrajnog kinesko-američkog trgovinskog spora, a čak ni rešavanje tog spora neće dovesti do promjene odluke kompanije, piše taj list pozivajući se na više izvora. Proizvođač iPhone telefona je zaključio da su rizici od prevelike zavisnosti od proizvodnje u Kini isuviše veliki i da se čak umnožavaju. Od ključnih Apple dobavljača - Fokskona, Pegatrona, Vistrona, glavnog proizvođača MacBook računara Kuanta kompjutera, proizvođača iPad uređaja Kompal elektroniksa, proizvođača iPod-a Inventeka, kao i kompanija Lukšer-ICT i Gerteka - zatraženo je da procijene opcije poslovanja van Kine, piše Nikkei.

Zemlje koje se razmatraju su Meksiko, Indija, Vijetnam, Indonezija i Malezija, a Indija i Vijetnam su među favoritima za pametne telefone, prenosi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

U Indiji se od skoro prodaju iPhone 6S i iPhone 6S Plus, koji su eksperimentalno proizvedeni baš u toj zemlji i prvi efekti su vrlo dobri za kompaniju Apple. Izvor:Mondo