Apple će najaviti prelazak na Mac-ove bazirane na ARM-u kasnije ovog mjeseca, kaže se u izvještaju

Objavjeno: 09.06.2020.
Apple će najaviti prelazak na Mac-ove bazirane na ARM-u kasnije ovog mjeseca, kaže se u izvještaju

Najava navodno stiže na VVDC 2020

Apple će objaviti da je tokom VVDC 2020 ovog mjeseca prešao sa Intel procesora na svoje čipove bazirane na ARM-u, prenosi Bloomberg. Konferencija za programere trebalo bi da se održi 22. juna, u formatu samo za Internet, zbog pandemije COVID-19. Bloomberg napominje da bi se vrijeme objave moglo promijeniti zbog zdravstvene krize.

Glasine o tome da se Apple prebacio na korišćenje sopstvenih procesora zasnovanih na ARM-u u svojim Mac-ovima traju već godinama, ali nedavni izvještaj iz Bloomberga tvrdio je da je ta promjena neposredna i da će prvi Mac pogonjen procesorom baziranim na ARM-u stići 2021. godine Kompanija, kako se izvještava, ima najmanje tri Mac-ova procesora na ARM-u u razvoju zasnovana na sledećem iPhone-ovom A14 čipu u okviru Apple-ovog projekta „Kalamata“.

Iako je stvarno izdanje hardvera zasnovanog na ARM-u već nekoliko mjeseci, Apple treba da objavi svoje planove koji će dati vrijeme programerima da optimiziraju svoj softver za novu arhitekturu. Ranije smo pisali o tome kako će to biti ključni izazov za kompaniju.

Bloomberg izvještava da je pomak potaknut Intelovim usporenim performansama i da su Apple-ovi interni testovi Mac-ova sa čipovima zasnovanim na ARM-u pokazali velika poboljšanja performansi u odnosu na njihove alternative koje pokreću Intel. Povećana efikasnost napajanja ARM baziranih procesora u budućnosti može rezultirati tanjim i lakšim MacBooksovima, ali oni će i dalje raditi macOS-ove fokusirane na radnu površinu. Prelazak na ARM će na kraju obuhvatiti cjelokupnu Mac liniju, prenosi Bloomberg.

Poslednji put Apple je najavio veliku promjenu procesora poput ove, na svojoj konferenciji za programere 2005. godine, kada je Steve Jobs izašao na scenu i rekao da će kompanija preći sa PoverPC na Intel. Prvi Apple računari koje pokreće Intel pokrenuli su sledeće godine.

Izvor: The Verge