Apple će olakšati otključavanje vašeg iPhone-a dok nosite masku

Objavjeno: 01.05.2020.
Apple će olakšati otključavanje vašeg iPhone-a dok nosite masku

Apple mijenja podrazumijevano ponašanje na ekranu za otključavanje kako bi preskočio ekran Face ID kada nosite masku.

Otkriveno je da Apple ima novu funkciju koja će olakšati otključavanje iPhone-a koji podržava Face ID čak i dok nosite masku za lice. Nova promjena, koju su korisnici primijetili u najnovijoj beta verziji za iOS 13.5 za programere, u suštini preskače funkcionalnost Face ID-a i omogućava vam da direktno unesete lozinku ako imate masku na licu. Korisno je naročito u izbijanju koronavirusa koji je u naš život donio mnogo promjena, a jedna od njih je i opšta praksa nošenja maski za lice dok izlaze iz kuće.

Podrazumijevano, iPhone X i noviji modeli koriste Face ID za autentifikaciju, na osnovu podataka o licu koje dobija od TrueDepth kamere. Međutim, korisnici takođe imaju mogućnost prelaska prstom po ekranu i unosa svoje šifre. Ali u poslednjoj verziji beta verzije za razvojne programere iOS 13.5, Apple je omogućio sistemu da skoči direktno na ekran za unos lozinke ako Face ID prepozna masku - ili bilo koji sličan objekt na vašem licu. Ovim se preskače podrazumijevani ekran Face ID-a, kao i opcija „Prevlačite prstom do otključavanja“.

Korisnici, uključujući Roberta Petersena, postavili su slike ekrana na Twitteru kako bi pogledali novi dodatak.

U početku ograničeno na programere

U početku se ova funkcija pruža samo programerima kroz najnoviju beta verziju iOS 13.5. Očekuje se, međutim, da će Apple to predstaviti javnosti u narednim danima.

Mnogo korisnika pozdravlja svježu promjenu jer omogućava ljudima da otključavaju iPhone bez skidanja maske sa lica. U prošlosti su postojala neka prevarena rješenja za obuku Face ID-a za otključavanje iPhonea sa maskom. Međutim, Apple još nije pružio izvornu opciju. Takođe se, naravno, ne preporučuje korišćenje neslužbenog načina otključavanja jer bi na kraju moglo ugroziti vaše dragocene podatke.

Kada je to rekao, suptilna promjena dodata beta verziji programera još uvek zahtjeva od korisnika da unose svoj šifru.

API za omogućavanje praćenja kontakata preko trećih aplikacija

Pored nadogradnje koja je dizajnirana da olakša otključavanje, nova beta verzija za razvojne programere iOS 13.5 uključuje API koji su Apple i Google razvili u partnerstvu kako bi omogućili da aplikacije za praćenje kontakata suzbijaju širenje koronavirusa širom svijeta. Postoji posebno podešavanje za omogućavanje obavještenja putem trećih aplikacija za praćenje kontakata. Štaviše, oba tehnološka velikana planiraju da konačno omoguće praćenje kontakata na svojstvenim uređajima Android i iOS.

Izvor: Apple