Apple donosi podršku za ProRes RAV za WindoWs video urednike

Objavjeno: 31.03.2020.
Apple donosi podršku za ProRes RAV za WindoWs video urednike

Korisnici Creative Cloud-a na Windows-u više ne moraju da kodiraju snimke prije uređivanja.

Zahvaljujući kombinaciji pristupačnijih kinematografskih kamera i sve moćnijeg softvera, profesionalni proizvođači videa mogu ostvariti nevjerovatne rezultate. Jedan glavni dio jednačine za postizanje visokokvalitetnih snimaka je snimanje u RAV kodeksu, što stvara datoteke bez gubitaka koje su pogodne za korekciju boja i druga poboljšanja. Appleov ProRes RAV kodeks nije baš popularan izbor među pucačima, ali to se može promijeniti sada kada format nije ekskluzivan za Apple-ove računare. Kompanija je objavila beta softver koji Vindovs urednicima omogućava rad sa ProRes RAV datotekama u Adobe-ovom Premiere Pro, After Effects i Media Encoder-u. To znači da neće morati da posvećuju vrijeme ili računarsku snagu za transkodiranje datoteka - mogu ih jednostavno učitati u svoj program za uređivanje i započeti posao. 

Medi za transkodiranje - posebno velike datoteke poput onih koje koriste RAV kodeke - mogu vam trebati mnogo vremena i resursa. Kada snimatelj snima u jednom formatu, ali urednik mora da konvertira snimke u drugi, radni tok se zaustavlja. Novi softver kompanije Apple nadamo se da će brzo pratiti timove koji koriste Mac i PC računare. Pored toga, profesionalci - koji rade u kratkim rokovima i zato su prilično oprezni kod promjene svojih tokova rada - mogu se izbjegavati da ga koriste sve dok se ne dokaže da je pouzdan.

Kino-kamere obično nude nekoliko opcija kodeksa RAV-a, uključujući opcije prve strane. Na primjer, kamere kompanije Canon poput C-300 Mark II rade sa Apple ProRes RAV i Canon vlastitim RAV formatima. Mnogi spoljni diktafoni - koji hvataju signal preko HDMI izlaza matične kamere - takođe su sposobni da snimaju ProRes RAV snimke. Te datoteke se zatim šalju u korektor boja ili uređivač boja radi preciziranja i montaže.

ProRes RAV počeo je da se pokreće kada je lansiran prije nekoliko godina. Nisu ga podržale mnoge kamere, uređaji za snimanje ili uređivanje apartmana. Međutim, čini se da se to polako mijenja. Canon, Blackmagic, Arri, Red i mnogi drugi proizvođači sada pružaju mogućnost snimanja u Apple formatu. Dovođenjem urednika Creative Cloud koji koriste računare u pregib, usvajanje se može povećati - iako se sve više pro editora kreće od Premiere Pro ka Blackmagićevoj DaVinci Resolve.

Izvor: Engadget