Apple i dalje radi na Touch ID funkciji za iPhone?

Objavjeno: 07.07.2020.
Apple i dalje radi na Touch ID funkciji za iPhone?

Prošlo je nekoliko iPhone generacija, od kako je Apple uklonio Touch ID funkciju sa svojih telefona i predstavio Face ID. Međutim, nove informacije sugerišu da bi Apple mogao vratiti Touch ID.

Ove glasine su zasnovane na novom patentu kompanije Apple, koji otkriva da bi kompanija mogla aktivno raditi na kreiranju sopstvenog in-display Touch ID rješenja.

S obzirom na to da naslagani displeji nisu uvijek 100% prozirni, patent opisuje kako je Apple osmislio način da potencijalno riješi taj problem. "Na primjer, u nekim slučajevima se na poleđinskoj površini naslaganih ekrana može formirati niz mikro objektiva. Svaki mikro objektiv u nizu može imati fokusnu tačku koja je locirana, poređana ili je blizu jednog od prozirnih otvora", stoji u opisu patenta.

Ovo nije prvi put da Apple kreira patente, zasnovane na in-display Touch ID senzorima, ali nije poznato koji metod bi kompanija mogla implementirati na kraju. Takođe, nije poznato ni koliko je Apple investiran u sprovođenje ove ideje u djelo, a znamo da patenti često ni ne budu komercijalizovani.

Izvor: Ubergizmo