Apple ima novu viziju: AirPods slušalice s ugrađenim kamerama

Objavjeno: 02.07.2024.
Apple ima novu viziju: AirPods slušalice s ugrađenim kamerama

Apple namjerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primjene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Nedavno istraživanje lanca snabdevanja, koje je sproveo analitičar i najveći "dojavljivač" Apple-ovih tajni, Mingči Kuo, nudi uvid u Apple-ove buduće planove za AirPods.

On u svojoj blog objavi sugeriše da Apple namerava da počne s masovnom proizvodnjom nove generacije AirPods uređaja opremljenih ugrađenim kamerama do 2026. godine. Očekuje se da će novi dizajn uključivati tehnologiju infracrvene kamere, slične Face ID sistemu koji se nalazi u iPhone i iPad uređajima.

Foxconn je navodno odabran kao početni dobavljač ovih IR kamera, s predviđenim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 18 do 20 miliona jedinica. To znači otprilike 10 miliona AirPods, iako će stvarni broj zavisiti od potražnje na tržištu.

Primjena je intrigantna

Potencijalne primjene ovih AirPods slušalica, opremljenih kamerama, su intrigantne. IR kamera bi mogla da otvori put za kontrolu pokretima u vazduhu. To bi korisnicima ponudilo potpuno novi način interakcije s njihovim uređajima, potencijalno bi donelo nove mogućnosti u interakciju između čovjeka i računara.

U prošlosti, Apple je prijavio nekoliko patenata koji su nagovestili upravo takvu tehnološku viziju. Takođe, namjera je poboljšanje prostornog slušanja u kombinaciji s Apple Vision Pro uređajem. Istovremeno, nagađa se da bi kamere mogle da prate kretanje i grade mape kretanja. U svakom slučaju, uobičajeno je da korisnici danas nose slušalice na glavi gotovo svakodnevo pa kamere imaju smisla za još mnogo drugih, za sada nepoznatih primjena.

Naravno, oni koji uvek brinu za privatnost, imat će puno toga da prigovore kada i kako će se te kamere upotrebljavati.

Gradi se još jači zid

Uvođenje AirPods slušalica opremljenih kamerama označava još jedan Apple-ov kontinuirani napor da ojača svoj ekosistem i poveže hardver, softver i servise. Neki će to interpretirati kao izgradnju još jačeg zida oko Apple-ovog digitalnog voćnjaka.

Važno je napomenuti da se Apple, za razliku od iPhonea, ne pridržava strogog rasporeda predstavljanja novih AirPods uređaja. Iako glasine sugerišu da bi novi AirPods mogli biti predstavljeni blizu lansiranja iPhonea u septembru 2024. godine, ove slušalice neće imati revolucionarni sistem IR kamera.

Izvor: b92