Apple iOS 14: Da li se Facebook i Google-ova najgora noćna mora ostvaruju?

Objavjeno: 25.06.2020.
Apple iOS 14: Da li se Facebook i Google-ova najgora noćna mora ostvaruju?

Apple-ov uskoro lansiran iOS 14 predstavlja veliku suzbijanje praćenja korisnika. Da li se Facebook i Google-ova najgora noćna mora ostvaruju?

Od svih Apple-ovih VVDC najava tokom poslednjih nekoliko dana, jedno je jasno: Apple ruši privatnost u iOS-u 14 i biće žrtava.

Čini se da su do sada najveća žrtva aplikacije koje vas prate preko interneta. Apple je objavio da bi, kako bi vas pratile reklamiranje, aplikacije poput Facebooka i Googlea morale izričito zatražiti vašu dozvolu za prijavu.

Stvari su već pooštrene u trenutnoj verziji Apple-ovog operativnog sistema, iOS 13 sa mogućnošću bolje kontrole prikupljanja podataka, ali prebacivanje za isključivanje praćenja oglasa zakopano je u vašim podešavanjima.

Kada iOS 14 pokrene ovaj pad, to će se sve promijeniti i korisnici će moći da saznaju kako ih svaka pojedinačna aplikacija prati i koje podatke prikuplja. Kao dio ovoga, korisnicima će biti jasno kada aplikacije pokušavaju da ih prate preko usluga, jer će korisnici dobiti obavještenje u kojem piše da „x želi dozvolu da vas prate preko aplikacija i veb lokacija u vlasništvu drugih kompanija. Vaši podaci će se koristiti za isporuku personalizovanih oglasa. "

Znajući to, Apple će ljudima omogućiti da biraju između opcija „Dozvoli praćenje“ ili „Pitaj aplikaciju da ne prati“.

To je sjajna vijest za korisnike, ali potencijalna noćna mora za aplikacije koje zaradjuju novac od ciljanog oglašavanja - poput Facebooka i Googlea - i možda će pronaći da Apple korisnici isključuju praćenje.

Da li se Facebook i Google-ova najgora noćna mora zapravo mogu ostvariti?

Apple ne donosi novac od vaših podataka

Appleov poslovni model je da zarađujete od prodaje softvera i usluga, a ne od vaših podataka. Apple je prošle godine u svom marketingu skovao frazu: „Šta se događa na vašem iPhoneu, ostaje na vašem iPhoneu.“

Apple-u nisu potrebni vaši podaci, a proizvođač iPhonea zna da vam je stalo do firmi kao što su Google i Facebook koji vas prate preko interneta. Iz tog razloga vjerovatno nije vjerovatno da korisnik Apple-a kupi Google Android telefon (sjajni uređaji na stranu).

Google se već počeo boriti protiv Applea kako bi pokazao korisnicima da je i njega briga za privatnost. Android 11 dolazi sa gomilom novih funkcija za zaštitu privatnosti. U međuvremenu, ne slučajno, tokom VVDC-a, Google je najavio više kontrola kako bi korisnicima omogućio bolju kontrolu i brisanje njihovih podataka.

Stvar je u tome što privatnost nije Google-ovo jedinstveno prodajno mjesto: ljudi kupuju Android uređaje jer se vole igrati i prilagođavati im se. S Apple-om se radi o kvalitetu gradnje, ispravno ili pogrešno, vrtnom zidu koji štiti njegov hardver, softver i usluge.

iOS 14 - super za korisnike, loše za programere aplikacija?

Prošle godine, Appleov iOS 13 bio je tek početak noćne more za Facebook i Google, kada je operativni sistem drastično ograničio podatke koje su te aplikacije i drugi mogli da prikupljaju. Sada uz iOS 14 - i Safari koji će blokirati Google Analitics prema časopisu Search Engine Journal - Apple ide ovaj korak dalje.

Veća transparentnost i kontrola odlični su za korisnike iPhonea, ali da li se Facebook i Google-ova najgora noćna mora ostvaruju? Ne nužno - neće svi isključiti praćenje, i šire, Apple nije jedini način aplikacije za prikupljanje podataka. Ali čak i tako, ova velika promjena privatnosti iOS 14 može potencijalno otežati život Facebooku i Googleu.

Izvor: Forbes