Apple je ograničio podršku za iPhone 5C

Objavjeno: 09.11.2020.
Apple je ograničio podršku za iPhone 5C

Apple ima praksu da postepeno ograničava i ukida tehničku podršku za svoje starije uređaje. Na taj način želi da ukaže korisnicima da koriste zastarjele uređaje, ali i da ih „ohrabre“ da kupe noviji proizvod. Prema kompanijskim mjerilima, proizvod je zastario ako ga nema u prodaji duže od pet godina i tog se pravila drže u cijelom svom portfoliju koji uključuje iPhone, iPad, Mac, Apple Watch i Apple TV uređaje. Kada proizvod ispuni uslove za status zastarjelosti, drastično se smanjuje podrška za njega. U tom statusu proizvod će biti naredne dvije godine.

Kriterijum za zastarjelost upravo je ispunio iPhone 5c, jeftinija verzija iPhone 5 telefona, koji se u prodaji našao u septembru 2013. godine. U vrijeme kada se pojavio, značajno je doprinio povećanju prodaje (i profita) kompanije, jer je obezbijedio mnogo širu dostupnost Apple telefona, naročito među mlađom populacijom.

Korisnici koji još uvijek imaju iPhone 5C moći će u naredne dvije godine da ih popravljaju kod autorizovanih Apple servisnih partnera, a potpuni prekid podrške biće u toku 2022 godine.