Apple je vodeći po isporuci tableta, HP vodi na Chromebook tržištu

Objavjeno: 30.04.2021.
Apple je vodeći po isporuci tableta, HP vodi na Chromebook tržištu

Globalna potražnja za tablet i Chromebook uređajima je zabilježila veliki rast tokom prvog tromjesečja ove godine, prema navodima istraživačke kompanije International Data Corporation (IDC).

Tableti su ostvarili rast od 55,2% na godišnjem nivou (39,9 miliona uređaja) kada je u pitanju isporuka, dok je isporuka Chromebook uređaja zabilježila povećanje od čak 357,1 procenat (13 miliona). IDC ističe da ovakav rast na tržištu tablet uređaja nije viđen od 2013. godine.

Kada su u pitanju pojedinačni rezultati, Apple nastavlja da dominira u kategoriji tableta sa isporučenih 12,7 miliona i tržišnim učešćem od 31,7 procenata. Na drugom mestu se nalazi Samsung, sa osam miliona isporučenih tableta i učešćem na tržištu od 20 procenata. Slede Lenovo, Amazon i Huawei.


Kada su u pitanju Chromebookovi, HP je isporučio 4,4 miliona uređaja i tokom prvog tromjesečja je imao tržišno učešće od 33,5 procenata. Drugo mjesto pripada kompaniji Lenovo, sa ukupno isporukom od 3,3 miliona Chromebookova i 35,6% tržišnim učešćem. Acer se nalazi na trećem mjestu, dok su Dell i Samsung četvrti i peti po isporuci.

Izvor: NDTV