Apple Maps ažurirana gigantskim muralom Black Lives Matter DC-om

Objavjeno: 08.06.2020.
Apple Maps ažurirana gigantskim muralom Black Lives Matter DC-om

„Moćno umjetničko djelo“

Apple je ažurirao satelitske snimke u svojoj aplikaciji za mape, uključujući novi mural Black Lives Matter od Washington-a. Mural zauzima dva bloka 16. ulice u blizini Bijele kuće, otkad ga je gradonačelnik DC-a Muriel Bovser preimenovao u Black Lives Matter Plaza.

Izgleda da je Apple zakrpio postojeće satelitske snimke kako bi pokazao novi mural, ostavljajući okolinu kakav je bio, što je primijetila i manekenka Jane Manchun Vong. To sugeriše brzo ažuriranje izvan normalnih ciklusa osvježavanja. Google mape prikazuju preimenovanu plazu, ali ne i novi mural na svojim satelitskim snimcima.

Freska je otkrivena u petak kao poruka podrške i solidarnosti sa Amerikancima koji protestuju protiv policijske brutalnosti nakon što je u Minesopolisu policija ubila George Floida. To je takođe veoma prkosna gesta gradonačelnika Bovsera prema predsjedniku Trumpu koji se posvađao sa gradonačelnikom oko toga kako najbolje reagovati na demonstrante. Freska se završava u Episkopskoj crkvi svetog Jovana, gdje je Trump postavio fotografiju na kojoj drži bibliju, odmah nakon što su službenici nasilno očistili mirne demonstrante, uključujući sveštenike svetog Jovana, koristeći suzavac i štitnike za nerede.

Freska je američkog predstavnika Johna Levisa opisala kao "moćno umjetničko djelo". 80-godišnja ikona za građanska prava rekla je da je bio toliko dirnut da je „želio da ga vidi lično“, izvještava CNN, uprkos raku 4 faze.

Izvor: The Verge