Apple Maps će uskoro prikazati lokacije za testiranje COVID-19 koje su vam najbliže

Objavjeno: 14.04.2020.
Apple Maps će uskoro prikazati lokacije za testiranje COVID-19 koje su vam najbliže

Apple Maps će uskoro ljudima pokazati najbliže lokacije za testiranje COVID-19 na svom području.

Nije jasno koliko će se uskoro pojaviti nova funkcija, ali Apple je ove nedelje zatražio od pružatelja zdravstvenih usluga, laboratorija i drugih preduzeća koja daju koronavirusne testove da se registruju na Apple Maps, prvo je objavio 9to5Mac.

Appleov obrazac traži mjesta za testiranje da naznače da li je ljudima potreban sastanak ili uputstva ljekara da bi se testirali, što znači da bi informacije mogle da budu uključene i u interfejs Apple Maps.

Nova promjena dolazi s obzirom da je Apple u procesu izrade ambicioznog API-ja za praćenje kontakata, zajedno sa Googleom, koji će putem Bluetooth-a obavještavati korisnike kada dođu u kontakt s ljudima koji nose COVID-19.

Nova funkcija Apple Maps možda neće biti korisna većini korisnika u SAD-u, gdje testiranje koronavirusa i dalje zaostaje za drugim zemljama. Predsjednik Donald Trump prošlog je mjeseca obećao da će Valgreens imati lokacije testiranja, a kompanija je prošle sedmice najavila da će se uskoro proširiti na 15 lokacija za testiranje u sedam država. Valmart se takođe proširuje na 20 lokacija za testiranje u 10 država, saopštila je kompanija prošle nedelje.

U svom FAK-u za novu funkciju, Apple je napisao da "radi na verifikaciji i dodavanju što većeg broja mesta za testiranje, što je brže moguće".

Izvor: Business Insider