Apple najavio novi 13-inčni MacBook Pro sa magičnom tastaturom

Objavjeno: 04.05.2020.
Apple najavio novi 13-inčni MacBook Pro sa magičnom tastaturom

Prije nego što su i očekivali, Apple je najavio novi MacBook Pro od 13 inča sa Magic Keiboard. Sadrži opcione Intel procesore 10. generacije i startuje od 1,299 dolara. U jednom smislu, to je neznatna nadogradnja spec-bump-a za postojeću liniju 13-inčnih MacBook Pro. Ali to ujedno predstavlja i kraj jedne ere: Apple više ne prodaje nove laptopove sa mnogo zlostavljanim mehanizmom za leptir tastature.

Apple se relativno brzo pomjerio da bi izbacio tastaturu sa leptir iz svoje linije. 16-inčni MacBook Pro najavljen je u novembru 2019. godine, a nakon njega je osvježeni MacBook Air sa Magic Keiboardom prošlog marta. U periodu od šest mjeseci, Apple je potpuno zamijenio cijelu liniju laptopa modelima koji koriste bolje tastature sa škarama i tasterima. Uporedite to sa pet godina koje je proveo pokušavajući da mehanizam tastature leptira djeluje od MacBook-a 2015 (koji je sada ukinut).

Kao i kod poslednjeg MacBook Pro-a, Apple ostaje na Thunderbolt 3 / USB-C konektorima, od kojih su dva ili četiri (plus priključak za slušalice). Touch Bar takođe ostaje na bolje ili gore, pored TouchID senzora otiska prsta i - pohvala - pravi, fizički ESC taster.

13-inčni MacBook Pro sada ima 16 GB bržeg, 3733MHz RAM-a u svojim "select" konfiguracijama, zajedno sa SSD-om od 256 GB. RAM memorija se može nadograditi na 32GB, a memorija se može nagledati sve do 4TB. Apple kaže da Intel procesori 10. gena imaju turbo pojačanje do 4.1 Ghz i da nova Intel Iris grafika podržava Pro Displai KSDR u punoj 6K rezoluciji.

Osnovni model od 1299 dolara takođe dolazi sa 256 GB prostora za pohranu, što je više od 128 GB u prethodnim modelima. Ali nedostaje mu deseti gen procesor i počinje sa 8 GB RAM-a. Nadogradnja na 16 GB RAM-a dostupna je za 100 USD, što je manje od $ 200 koje Apple naplaćuje za istu nadogradnju u prethodnim modelima.

Prošle su glasine da će se zaslon srušiti na nešto bliže 14-inčnim, nakon smanjenih okvira 16-inčnih MacBook Pro-a. Čini se da ovdje nije slučaj. Apple kaže da ovaj 13-inčni displej može dostići 500 nita osvjetljenosti i podržava P3 široku paletu boja.

Danas je dostupna za naručivanje na Apple-ovoj web lokaciji i stiže u „odaberite Apple prodavnice i ovlašćene prodavače Apple kasnije ove nedelje“. Kupci obrazovanja mogu uštedeti 100 USD na cijeni osnovnog modela.

Izvor: The Verge