Apple navodno kreira svoju alternativu za Google Search

Objavjeno: 28.10.2020.
Apple navodno kreira svoju alternativu za Google Search

Izvještaj Financial Times-a sugeriše da Apple možda radi na sopstvenoj alternativi za Google Search. Kompanija je, prema navodima, počela da prikazuje sopstvene rezultate pretrage u iOS 14 softveru, što sugeriše da se sprema da zamijeni Google Search na svojim uređajima.

Dokazi ovih promjena su se već pojavljivali. Promjene u iOS 14 verziji su primijećene u avgustu, kada je Apple angažovao eksperte za pretragu. Takođe, nedavna tužba protiv Google-a je otkrila da Google plaća kompaniji Apple između 8 i 12 milijardi dolara godišnje kako bi svoj pretraživač imao ugrađen u Apple proizvode.

Sada Financial Times tvrdi da antimonopolski zakoni primoravaju Apple da počne da radi na sopstvenom pretraživaču. Takođe, citira eksperte koji ističu da Applebot pokazuje pojačanu aktivnost poslednjih nedjelja, što znači da krstari vebom u potrazi za velikim količinama podataka, što bi moglo biti od koristi u kreiranju pretraživača.

Apple nije komentarisao pomenute navode, dok neki stručnjaci ističu da kompanija neće moći da uhvati korak sa Google-om kada je pretraga u pitanju.

Izvor: Mashable