Apple olakšava prebacivanje na Android i omogućava deinstalaciju Safarija u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima EU

Objavjeno: 09.03.2024.
Apple olakšava prebacivanje na Android i omogućava deinstalaciju Safarija u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima EU

Nedavno donošenje Zakona o digitalnim tržištima (DMA) u Evropskoj uniji dovelo je do niza promjena, koje su posebno uticale na Appleov tradicionalno zatvoreni ekosistem. Za korisnike koji žele veću fleksibilnost na svojim mobilnim uređajima, DMA je natjerao Apple da uvede nekoliko funkcija usmjerenih na korisnika.

Prethodno diskutovane izmene izazvane DMA-om uključivale su nevoljko prihvatanje prodavnica aplikacija trećih strana na iOS-u, podršku za alternativne pretraživače sa nezavisnim mašinama za renderovanje i ugradnju različitih sistema plaćanja za aplikacije. Međutim, Appleova usklađenost sa DMA se proteže dalje od ovih prilagođavanja. Tehnološki gigant aktivno razvija metodu jednostavniju za korištenje za prelazak s iPhone-a na Android uređaj, koji bi trebao biti dostupan do jeseni 2025. Ovo otkriće proizlazi iz nedavno objavljenog Appleovog dokumenta o usklađenosti, koji ocrtava njegovu predanost DMA obavezama.

Ali ima još toga. Apple je također spreman uvesti funkciju koja olakšava prenos podataka između različitih pretraživača na istom iOS uređaju, a očekuje se da će biti dostupna krajem 2024. ili početkom 2025. Do marta 2025. korisnici unutar EU će dobiti mogućnost promjene svoje zadane aplikacije za navigaciju. Nadalje, za one koji se odluče za alternativni pretraživač, Apple će ponuditi opciju korisnicima da u potpunosti deinstaliraju Safari, mogućnost koja bi trebala biti objavljena do kraja ove godine.

Ključno je napomenuti da će ova poboljšanja vjerovatno biti isključivo za EU, jer nadležnost DMA prvenstveno pokriva ovaj region. Appleove mjere usklađenosti u okviru DMA su regionalno specifične, sa funkcijama kao što su trgovine aplikacija trećih strana koje imaju ograničenu funkcionalnost izvan EU, naglašavajući lokalizirani utjecaj ovih regulatornih promjena.

Izvor: itmixer