Apple pokrenuo aplikaciju koja provjerava da li imate simptome COVID-19

Objavjeno: 31.03.2020.
Apple pokrenuo aplikaciju koja provjerava da li imate simptome COVID-19

Iz kompanije Apple objavljeno je da su u petak uveče pustili u rad web stranicu i iOS aplikaciju koja omogućava korisnicima da čekiraju ako imaju simptome korona virusa COVID-19, kako bi znali da li je potrebno da se obrate nekoj zdravstvenoj ustanovi ili nemaju simptome koji su zvanično propisani od strane Svetske zdravstvene organizacije. U Apple-u se nadaju da će ovo bar malo pomoći u borbi protiv novog COVID-19 virusa koji poslednjih dana beleži drastičan rast u Sjedinjenim Američkim Državama.

U saopštenju se navodi da su u izradi učestvovali stručnjaci iz same kompanije, ali u partnerstvu sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i sa zvaničnom agencijom Bele kuće i Saveznom agencijom za upravljanje u hitnim situacijama. Veb sajt i iOS aplikacija sadrže upitnik i sve informacije o novom virusu koji je proglašen globalnom pandemijom u svetu. Ono što se posebno ističe jeste činjenica da Apple neće prikupljati nikakve podatke o korisnicima aplikacije i sajta, samo će koristiti anonimne podatke o korišćenju alata.

Za korišćenje ove aplikacije i sajta nije potrebno da imate Apple nalog. U borbi protiv korona virusa, Apple se priključio na samom početku, smanjivši broj radnika koji rade u kancelarijama, pa onda i obustavi rada, zatvaranjima radnji, a ovih dana su poklonili čak 10 miliona zaštitnih maski.

 

Izvor: Balkan Android