Apple ponovo povećava cijene – ovoga puta za aplikacije

Objavjeno: 21.09.2022.
Apple ponovo povećava cijene – ovoga puta za aplikacije

Apple je nedavno predstavio iPhone 14 seriju, čija je cijena van Sjedinjenih Američkih Država značajno viša u odnosu na prethodnu seriju. Apple je sada najavio i povećanje cijena aplikacija u App Storeu.

Apple je najavio da će cijene aplikacija, kao i kupovine u okviru Apple Storea, biti povećane u nekoliko zemalja širom svijeta, kao i svim zemljama koje koriste evro kao valutu. Nove cene na snagu stupaju od 5. oktobra ove godine.

Ako se pitate u čemu je caka, Apple ne dozvoljava programerima da direktno određuju cijenu svojih aplikacija, a umesto toga moraju da je izaberu iz jednog od ponuđenih nivoa. Na taj način se diktiraju globalne cijene apliakcija, a to pomaže i u izbjegavanju stalnog mijenjanja fluktuirajućih nivoa vrijednosti valuta.

Apple je objavio i PDF dokument u kojem se nalaze prerađeni nivou cijena aplikacija, a on je dostupan ovdje.

Programeri imaju opciju da zadrže aktuelne cijene za postojeće pretplatnike, što znači da neće uticati na pretplatu koja se automatski obnavlja. Pored toga, programeri mogu da snize cijene svojih apliakcija kako bi kompenzovali povećane troškove i ta odluka je na njima.

Izvor: b92