Apple potvrdio novi ozbiljan problem za iPhone korisnike

Objavjeno: 10.06.2020.
Apple potvrdio novi ozbiljan problem za iPhone korisnike

Apple je nedavno potvrdio neke ozbiljne probleme za iPhone i iPad, a sada ih ima još.

Pokupljen od strane Macrumorsa, sve veći broj vlasnika iPhonea odlazi na Reddit, tehnološke forume i društvene medije kako bi izvještavali o nedostatku sa svojim iPhone ekranima. Čini se da je problem pokrenut nedavnim ažuriranjem iOS-a, ali za druge je Apple prihvatio grešku hardvera za koju je potreban novi ekran.

06/09 Ažuriranje: iPhonei koji su pogođeni ovim problemom posle ažuriranja na iOS 13.5.1 sada nemaju brzo rješenje, jer je Apple objavio da je prestao da potpiše iOS 13.5. To znači da ne postoji način da se iPhone prebace na iOS 13.5. Pored toga, promjene na nivou verzije nisu pomogle većini korisnika koji su pogođeni ovim problemom i u ovoj fazi ostaje nejasno da li se greška može ispraviti softverom. Činjenica da je Apple odobrio zamjene ekrana za neke korisnike ukazuje na činjenicu da su teški slučajevi mogli da dovedu do trajnih oštećenja hardvera. Apple još uvijek nije izdao službeno saopštenje o ovom pitanju.

06/10 Ažuriranje: Izgleda da Apple neće dati zvaničnu izjavu o tome. Kompanija mi je odgovorila rekavši da medijski tim nije obavješten o tome, a nekoliko dana kasnije ta se pozicija nije promijenila. S obzirom da Apple tiho odobrava zamjene ekrana za neke pogođene korisnike, problem je očigledno svjestan, ali nemoguće je shvatiti koliko su iPhone uređaji pogođeni bez zvanične izjave. Primio sam dosta komunikacija od kada je ovaj članak prvi put objavljen od pogođenih vlasnika iPhonea, uključujući jednog vlasnika koji je problem primijetio u prodavnici nakon što je upravo kupio iPhone 11 Pro: „Kupio sam telefon, pravo iz kutije i žalio se na 'močvara poput' zelene izmaglice na displeju u trenutku kad sam se uključio na telefon - samo što mi je direktor Apple-a rekao da je [to] karakterno svojstvo telefona. " Ovdje se mora nešto riješiti.

Propust je bizarno zelene nijanse koja obojava cio ekran močvarnim nijansama. Za neke se javlja samo pri slabom osvjetljenju, za druge je trenutan kada otključavaju njihove telefone, a za druge je tu stalno. Izgleda da su telefoni iPhone 11 Pro i Pro Max najgore pogođeni, iako postoje izvještaji koji se vraćaju na iPhone Xs - uobičajena nit su OLED displeji. Štaviše, neki vlasnici iPhonea izvještavaju da je problem prvo stigao zbog manjine vlasnika sa iOS 13.4, a bilo je gore sa iOS 13.5, a opet gore sa iOS 13.5.1, dok neki noviji kupci izvještavaju da je problem tamo sasvim otvoren.

Shodno tome, postoji konfuzija oko toga kako će se to popraviti. Imajući u vidu izvještaje o problemima posle ažuriranja za iOS, čini se da bi Apple to mogao da popravi softverom. Pored toga, ovo je komplikovano činjenicom da većina pogođenih korisnika otkriva da snimanje ekrana i gledanje na drugom ekranu ne pokazuju nijanse, što sugeriše da nije na nivou softvera. Apple je takođe priznao problem u nekim slučajevima i odobrio zvanične prodavce koji će zamijeniti ekrane pod garancijom.

Naravno, realnost bi mogla biti da je to kombinacija softverskog i hardverskog problema s lošom serijom OLED displeja pod uticajem osnovne promjene u nedavnim ažuriranjima za iOS. Pogođeni vlasnici iPhonea kažu da problem ostaje u Appleovoj novoj verziji iOS 13.5.5 beta, tako da je vremenska ispravka nepoznata bilo pomoću softvera ili hardverskog opoziva.

Sa pozitivne strane, inkluzivnost iOS-a 14 kupiće vrijeme Apple-a, ali sada je pritisak na kompaniju da objasni šta se događa.

Izvor: Forbes