Apple predstavio iPhone 15 seriju: USB-C i više cijene

Objavjeno: 12.09.2023.
Apple predstavio iPhone 15 seriju: USB-C i više cijene

Kompanija Apple je, u okviru svog Wonderlust događaja, predstavila najnoviju iPhone 15 seriju telefona.

Već mjesecima kruže glasine o iPhone 15 seriji, a sada konačno imamo zvanične detalje o novim Apple modelima. Predstavljena su četiri uređaja: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Najbitnije informacije su da ovogodišnji modeli stižu sa USB-C priključkom umesto Lightning Porta. Takođe, Dynamic Island otvor je sada dostupan na svim modelima – i standardnim i Pro.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

Dva "osnovna" modela u novoj liniji su iPhone 15 i iPhone 15 Plus, poput prošlogodišnjih, a u najvećoj mjeri predstavljaju prerađene verzije svojih prethodnika, uz nekoliko izmena.

Apple je tokom prezentacije istakao da iPhone 15 krasi novi dizajn. Ovo se u najvećoj mjeri odnosi na Dynamic Island otvor.

Novi telefoni stižu bez telefoto kamere i nemaju okvir od nerđajućeg čelika. S druge strane novitet je da sada i slabiji iPhonei imaju Dynamic Island otvor, koji je prošle godine debitovao na 14 Pro i 14 Pro Max modelima.

iPhone 15 koristi OLED Super Retina XDR displej, sa podrškom za Dolby Vision i osvetljenje od 1600 nita. Maksimalno osvetljenje je 2000 nita.

Dostupne su dve veličine displeja: 6,1 inč za standardni iPhone 15 i 6,7 inča za iPhone 15 Plus.

Dizajn krase zaobljene ivice okvira, a boja je implementirana i u ispupčenje za kamere. Dostupan je u roze, žutoj, zelenoj, plavoj i crnoj boji.

Novi sistem kamera na iPhone 15 modelu krasi glavni senzor od 48MP, sa 100% Focus Pixelima i F/1.6 otvorom blende. Telefoto kamera od 12MP koristi senzorski OIS. Dostupno je 2x zumiranje i mogućnost snimanja 4K videa.

Sve pokreće A16 Bionic čipset, koji smo videli prošle godine na iPhone 14 Pro modelima. Apple je pomenuo da baterija tzraje još duže ali nije objavio koliki je kapacitet baterije.

 

Ono što su svi želelei da čuju je i potvrđeno. Apple je zvanično objavio da iPhone 15 serija stiže sa USB-C priključkom. Kompanija se prebacuje na USB-C punjenje i za svoje AirPods Pro slušalice.

Izvor: b92