Apple predstavlja novi Mac Mini računar, sa M1 procesorom

Objavjeno: 12.11.2020.
Apple predstavlja novi Mac Mini računar, sa M1 procesorom

Apple je osvježio svoj najmanji desktop, koji kompanija ima u ponudi. Kompanija je prikazala nadograđeni Mac Mini, koji sa da stiže sa novim Apple M1 čipom i po početnoj cijeni od 699 dolara.

Na prvi pogled, novi Mac Mini ima sličan kompaktni dizajn kao model iz 2018. godine. Opremljen je sa dva USB-c porta, koji podržavaju Thunderbolt i USB 4, a ima i dva USB-A porta, ethernet i priključak za slušalice. Računar može da podrži do dva eksterna displeja, a podržava i Apple-ov 6K Pro Display XDR.

Mac Mini koristi napredni dizajn hlađenja, a Apple ističe da je računar do 60 procenata efikasniji u odnosu na prethodni model. Ovo je još jedan od uređaja u nizu sa novim Apple M1 čipom, koji je zasnovan na ARM arhitekturi.

Poput novog MacBook Air i drugih MaC M1 laptopova, Mac Mini podržava iPhone i iPad aplikacije. Trebalo bi da nudi brže performanse u zahtevnijim zadacima, kao što je kompajliranje koda ili renderovanje videa.

Apple nudi novi Mac Mini u dve konfiguracije: 8GB RAM + 256GB SSD, po cijeni od 699 dolara i 8GB RAM + 512GB SSD, po cijeni od 899 dolara. Moguće je konfigurisati Mac Mini sa do 16GB RAM-a i do 2TB skladišnog prostora.

Izvor: Engadget