Apple se "naoštrio": Stižu savitljivi iPhone i iPad

Objavjeno: 12.02.2024.
Apple se "naoštrio": Stižu savitljivi iPhone i iPad

Apple eksperimentiše sa dizajnima za preklopni iPhone, prema najnovijim informacijama.

Kako navodi sajt The Information, Apple još od 2018. godine istražuje dizajne za svoj savitljivi iPhone i trenutno ima dva aktivna prototipa na preklop.

Novi preklopni iPhone je u ranim fazama razvoja, pa se ne očekuje da će biti objavljen u skorije vrijeme.

Apple takođe razvija savitljivi iPad većeg formata, nakon što se susreo sa izazovima u projektu kreiranja savitljivog iPhone-a.

Izveštaj tvrdi da tim za industrijski dizajn u kompaniji iz Kupertina želi da kreira uređaj koji je u pola tanak kao aktuelni iPhone modeli, ta ko da kada se sklopi ne bude predebeo. Istraživala s ei mogućnost dodavanja ekrana koji se savija ka spolja.

Ipak, komponente kao što su baterije i displeji u svom trenutnom razvoju ne dozvoljavaju inženjerima da ostvare opisane ciljeve.

Apple radi na načinima da smanji nabore u sredini displeja (na mestu gde se ekran savija) nakon što se ekran savije veliki broj puta. Kompanija želi i da omogući da uređaj leži potpuno ravno na površini, omogućavajući korisnicima da lako crtaju ili koriste Apple Pencil.

Nije poznato da li je Apple bio uspešan u premošćavanju ovih prepreka. Raniji izvještaji su sugerisali da bi Apple mogao da predstavi preklopni iPhone tokom 2025. godine, ali je gotovo sigurno da su ovi planovi pomereni za kasnije.

Izvor: b92