Apple slušalice VR + AR ovog proleća?

Objavjeno: 09.01.2023.
Apple slušalice VR + AR ovog proleća?

Apple se sprema da lansira svoje slušalice za mešanu stvarnost o kojima se dugo pričalo ovog proleća, prema izveštaju Bloombergovog Marka Gurmana. Kompanija navodno planira da otkrije uređaj uoči Svetske konferencije za programere u junu i počeće da ga isporučuje ove jeseni.

Očekuje se da će slušalice, koje bi mogle da koštaju čak 3.000 dolara, obezbediti iskustvo virtuelne realnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) koristeći Apple-ov novi krOS operativni sistem. Gurman kaže da je Apple već pokazao uređaj sa brendom Reality Pro „malom broju visokoprofilnih“ programera kako bi mogli da počnu da kreiraju aplikacije trećih strana za njega.

Gurmanovo predviđanje potvrđuje glasine Apple analitičara Ming-Chi Kuoa, koji je prošle nedelje rekao da je razvoj slušalica odložen „zbog problema sa testiranjem mehaničkih komponenti i dostupnosti alata za razvoj softvera“. On je dodao da se „čini verovatnijim“ da će Apple najaviti slušalice na medijskom događaju na proleće ili na WWDC-u.

Poslednjih meseci pojavili su se brojni izveštaji o potencijalnim mogućnostima slušalica, uključujući skeniranje šarenice za prijave i plaćanja i fizičko biranje koje će vam omogućiti da pređete iz VR-a. Prema izveštaju The Information-a, mogao bi da sadrži i integraciju AirPods Pro-a koja može da omogući „režim ultra-niskog kašnjenja”. Takođe se može više fokusirati na posao, a ne na igre, kao što je Meta Kuest Pro od 1.499 dolara, i možda neće doći sa kontrolerom za igre.

Ali još uvek ima „mnogih problema koje treba rešiti“ sa hardverom, softverom i uslugama uređaja, kaže Gurman, a to usporava druge Apple-ove projekte. Kao rezultat toga, možda ćemo videti manje ključnu godinu za nova izdanja, a možda je i razlog zašto je Apple propustio svoj cilj prelaska sa Intelovih čipova u roku od dve godine.

Sada, Apple očekuje da će ove godine objaviti novu liniju MacBook Pro-a sa marginalnim poboljšanjima, zajedno sa 15-inčnim MacBook Air-om i novim Mac Pro-om koji više neće dolaziti sa opcijom za M2 „Ektreme“ čip sa 48 CPU-a. jezgra i 152 grafička jezgra. Apple umesto toga planira da objavi Mac Pro varijantu sa M2 Ultra čipom koji eliminiše RAM memoriju koju mogu da nadograde korisnici, jer Gurman primećuje da je „memorija direktno vezana za matičnu ploču M2 Ultra“. Takođe bi mogao da se isporuči sa dizajnom koji je „identičan“ modelu od 5.999 dolara za 2019. godinu, što ga ne čini mnogo privlačnijim od daleko jeftinijeg (i daleko manje glomaznog) Mac Studio od 1.999 dolara.

Apple takođe očekuje da će ove godine otkriti novi HomePod, ali Gurman kaže da „ne očekuje ništa revolucionarno u vezi sa tim“. Možda dolazi sa nižom cenom, ažuriranom kontrolnom pločom na dodir i S8 čipom. Očekuje se da će drugi uređaji, poput ažuriranog 24-inčnog iMac-a i nove serije iPad Pro-a opremljenih OLED ekranima, stići do sledeće godine, dok bi iOS 17 i iPadOS 17 mogli imati više prigušene nadogradnje.

Izvor: TheVerge