Apple uvodi revoluciju u učenje

Objavjeno: 09.03.2012.
Apple uvodi revoluciju u učenje
U Muzeju Gugenhajm u Njujorku, Apple je u četvrtak predstavio svoj novi servis za digitalne udžbenike - iBooks 2. Apple je na ovom projektu radio sa renomiranim izdavačima kao što su Pearson PLC, McGraw-Hill i Houghton Mifflin Harcourt.Procjena stručnjaka je da su ova tri izdavača "odgovorna" za 90% udžbenika koji se prodaju u SAD. Appleov direktor marketinga Fil Šiler predstavio je i alatku za oblikovanje digitalnih i interaktivnih udžbenika, iBooks Author, a potom demonstrirao kako čak i nastavnici/profesori mogu da kreiraju knjige za iBooks 2.

Appleova pažnja ovoga puta usmerena je na edukativno, ali i poslovno tržište. U isto vreme, Apple je promovisao i aplikaciju iTunes U za studente. Procene su da je tržište digitalnih udžbenika vrijedno više od 8 milijardi dolara i da je na ovaj način Apple sa partnerima ušao u direktnu borbu sa Amazonom i drugim kompanijama tog profila.

Apple smatra da će se tradicionalno tržište udžbenika značajno promjeniti i da će sada akcenat sa sadržaja biti prebačen na hardver i u prvi plan staviti iPad, koji se po procjenama u Appleu već u velikom broju koristi u obrazovanju (1,5 miliona primeraka). I izdavači vide u ovom veliku šansu da ožive i prošire tržište.

"Divim se Stivu Džobsu i Appleu zato što su imali viziju i pritom je progurali kroz iPad", rekao je Teri Megrou, izvršni direktor McGraw-Hilla. Takođe, Megrou je rekao da će stavljanje udžbenika na iPad otvoriti tržište izvan srednje škole i fakulteta na svakodnevne potrošače: "Mislim da će bez sumnje ovo otvoriti mogućnost za učenje za bilo koga i bilo gdje."

Osnovni plan je da se omogući učenicima da kupuju knjige
direktno kroz Apple Store,a ne kroz školski sistem. Knjige će se na početku prodavati po ceijni od 14,99 dolara, s nizom interaktivnih mogućnosti. Megrou je potvrdio da će Apple uzimati procenat od svake prodaje, a veruje se da će to biti njegovih standardnih 30 posto.