Appleov MacOS leži iza masivne promjene Wndowsa 10

Objavjeno: 15.07.2020.
Appleov MacOS leži iza masivne promjene Wndowsa 10

Najavio Tim Kuk i njegov tim prošlog mjeseca na Svjetskoj konferenciji za programere, Apple je prešao na ARM procesore za svoje Mac računare sada je dostupan javnosti. Za „oko dvije godine“, tranzicija će biti potpuna, što vjerovatno znači da će svaki novi MacOS uređaj imati ARM procesor. Intel će i dalje biti podržan na starijim mašinama, ali Apple je redefinisao šta znači biti Mac za računare.

Ažuriranje 14. jula. Dok se Apple odmiče od Intela, posmatrajte snabdjevanje i prodaju Mac-ovih mašina sa pogonom na Intel, posebno svijeta MacBook Airs i MacBook Pros. Ne samo za povećane porudžbine novog MacBook-a sa ARM-om (koji bi trebalo da debituje kasnije ove godine), već i smanjenje zaliha na mašinama sa sjedištem u Intelu. Darren Allen izvještava o ranim znakovima oboje.

„… Prema DigiTimes-u, Apple će„ značajno povećati “količinu MacBook Pro-a koji će biti naručen u trećem kvartalu 2020. godine, a očekuje se da će ukupne isporuke MacBook-a porasti za 20% u poređenju sa K2 (idu izvori u lancu snabdjevanja komponentama) ).

Ovo će biti izbalansirano većom prodajom Mac mašina u odnosu na projektovane u prvoj polovini godine; nešto što možete spustiti na pandemiju COVID-19 ubrzavanje kulture rada od kuće.

Raste konsenzus da Apple ne samo da redefiniše sopstvenu liniju proizvoda, već će i povući Windows 10 ekosistem sa sobom.

Appleov prvi komercijalni MacOS na ARM proizvodu očekuje se da predstavlja MacBook Pro koji će se lansirati krajem ove godine (programeri već imaju pristup Mac mini-u koji pokreće iPad Pro-ov A12Z Arm procesor za testiranje). Ovo će učvrstiti novo Apple iskustvo s geekerati-om, a Apple će se nadati da će „prosječni“ potrošač koji kupuje novi hardver i dalje moći da pokreće sve svoje omiljene i kritične aplikacije, uz napomenu da će trajati duže vrijeme baterije, niže temperature i poboljšana povezanost.

Svako ko će obratiti pažnju shvatiće da će ovaj prvi jasno radikalni MacBook Pro na ARM-u biti na ivici krvarenja, imaće problema sa zubima, a obećanje o stopostotnoj kompatibilnosti možda neće biti odmah tamo. Ali odgovor na Mac mini "Developer Transition Kit" sugeriše da će ovaj MacBook biti daleko bliži marki nego što mnogi očekuju.

Osim ako ne postoji karakterističan trzaj koji će spustiti cijeli projekat, ovaj MacBook Pro će dati jednostavnu izjavu. Intel pripada juče, budućnost pripada ARM-u.

Gdje to ostavlja Windows 10? Tu postaje zanimljivo. Jean-Lous Gassee za ponedeljak Napomena:

„[Microsoft će ili] zaboraviti Windows na ARM i ustupiti moderne računare Apple-u, ili napredovati unaprijed, riješiti probleme kompatibilnosti aplikacija i ponuditi ARM-u alternativu Apple-ovim novim Mac računarima. To je, naravno, lažna dilema. Microsoft će napredovati unaprijed ... sa posledicama za ostatak Windows računarske industrije. Konkretno, šta će raditi Dell, HP, Asus i drugi ako Apple nudi materijalno bolje prenosne računare i radne površine, a Microsoft nastavlja da poboljšava Windows na ARM površinskim uređajima? “

Ne mislim da će svako ko ovo pročita pretpostaviti da Appleova konkurencija neće reagovati. Oni možda neće ići „all-in“ i izvršiti kompletan prelazak na mašine zasnovane na ARM-u, ali sigurno je da će se slični „istraživački“ Windows 10 na ARM laptopima u prodaji tokom 2021. godine od strane mnogih proizvođača, veća količina ARM mašina za ulazak i srednji domet dostupna tokom 2022. godine.

Odakle će doći ARM čipovi i hoće li neki postojeći proizvođač željeti da ima svoje ARM čipove, pitanje je za drugo vrijeme.

Microsoft je radio na verziji Windows 10 za ARM, koja se može naći na Surface Pro X izdanom krajem prošle godine, i vjerovatno je pobijedio Apple do udarca modernom ARM mašinom. To je prva prednost pokreta u odnosu na kupce. Ako gledamo iza kulisa, obije kompanije rade duži niz godina sa ARM hardverom i softverom - Apple sa iOS platformom i Microsoft sa Windows Phone i Windows CE i Pocket PC - ali vrijeme za male projekte i pilote je gotov.

Apple je namjeravao da postane jasan svima koji obrate pažnju. ARM je budućnost, a Apple forsira tu budućnost da stigne malo ranije. Ta će budućnost dominirati u raspravama i budućim planovima industrije. Mora postojati reakcija - reakcija koju je Appleov dominantnim potezom prisilio na ostatak industrije - jer bi alternativa značila poraz u tehnološkoj trci s oružjem.

Izvor: Forbes