Appleu odobren patent koji bi mogao ugroziti Android i Windows Phone

Objavjeno: 19.07.2012.
Appleu odobren patent koji bi mogao ugroziti Android i Windows Phone
Patentni ratovi koji se zadnjih godina intezivno vode po bjelosvjetskim sudnicama uskoro bi se mogao naći na svom vrhuncu. Naime, iz američkog patentnog zavoda stiže vijest da je Appleu odobren patent br. 8,223,134 kojeg u kuloarima već nazivaju “majkom svih patenata” u smartphone biznisu. Ovaj patent pokriva interfejs za prikaz dokumenata, listi, teksualnih poruka, e-mailova i još mnogo toga, a najvažnija stavka odnosi se na “skrolanje” kroz dokumente i liste. Na iOS uređaju, skrolanje kroz dokumente uzrokuje prikaz trake na desnoj strani ekrana koja pokazuje položaj unutar dokumenta ili liste. Nije “scroll-bar” u klasičnom smislu, ali korisniku pokazuje na kojoj se poziciji unutar dokumenta nalazi. Dakle, Apple je ovu metodu upravo patentirao.

Prije 2007. godine kada je izašao prvi iPhone smartphone, uređaji su za skrolanje uglavnom koristili fizičke tipke i nisu u potpunosti koristili mogućnosti dodirnog ekrana.

Sada, kada je Apple vlasnik ovog patenta mogao bi ga upotrijebiti u novim pravnim bitkama protiv proizvođača uređaja na ostalim platformama jer koriste istu ili sličnu metodu skrolanja. Ovo se najviše odnosi na Android i Windows Phone platforme koje su sada najviše ugrožene.