ASUS predstavio sjajan gejming laptop s dva ekrana

Objavjeno: 23.06.2020.
ASUS predstavio sjajan gejming laptop s dva ekrana

Zahvaljujući kompaniji ASUS, bili smo u prilici da preliminarno isprobamo laptop od koga se očekuje puno – s punim pravom. Sećate li se da smo pisali o šampionu produktivnosti, ZenBook Pro Duo UX581, koji je donio sjajnu inovaciju korišćenja dual ekrana i to u izvanrednoj i istinski upotrebljivoj izvedbi? ASUS je otišao korak dalje i kreirao sličan računar, samo s prevashodnom namjenom u domenu gejminga.

Tako je nastao ROG Zephyrus Duo 15 GX550L – laptop pomalo dugačkog, ali vrlo adekvatnog imena. Dio je Republic of Gamers porodice proizvoda namijenjene igračima i svima koji od svojih računara očekuju najviše, potekao je iz Zephyrus (tj. Zephyrus Duo) familije, gdje sufiks Duo označava da je riječ o laptopu s dva ekrana, dok je poslednja u nizu oznaka konkretnog modela. I to kakvog modela, imamo li u vidu hardverske specifikacije!

Vrhunski računar

Laptop stiže u besprekornom kućištu koje je plod spoja najsavremenijeg dizajna i vrhunskih materijala. Model koji se našao na našem testu raspolaže 15,6-inčnim ekranom 4K rezolucije koji se osvježava na 60 Hz, ali će postojati i alternativa u vidu FullHD ekrana koji će raditi na osvježavanju od čak 300 Hz! Ispod ekrana, a iznad tastature, je famozni pomoćni ekran, 14“ ScreenPad, koji se izdiže iznad podloge postavljajući se pod određenim uglom prema korisniku, kako bi njemu pogled na pomoćni ekran bio jasniji, a i da se pomogne hlađenju ovakve „zverine“, budući da je unutar ovog laptopa spakovano mnoštvo odličnih, ali i vrelih komponenti.

Kako je riječ o računaru namijenjenom gejmerima, poći ćemo od grafičke karte – upotrebljena je Nvidia GeForce 2080 RTX grafika s Max-Q dizajnom i 8 GB video memorije, u suštini najbolje što se može naći na tom polju u ovom trenutku. Procesor je Intel Core i9-10980HK, osmojezgarni monstrum koji radi na od 2,4 do 5,3 GHz, u zavisnosti od potrebe i opterećenja. Konfiguracija na našem testu je bila „maksimalna,“ pa smo tako zatekli 32 GB DDR4 memorije, 2 x 1 TB NVMe SSD u RAID0 režimu, najnovije iteracije USB portova, podršku za WiFi 6 i Bluetooth 5.0 i tako dalje. Sistem je Windows 10 Pro – bez iznenađenja.

Softver, ne samo hardver

Šta nam se posebno dopalo? ASUS Armoury Crate softver je tu za potpunu kontrolu nad računarom i parametrima njegovog rada, ali i još dosta toga. Recimo, možete ostvariti popuste na veliki broj igara zahvaljujući saradnji kompanije ASUS i prodavnica igara, dobijati vijesti i informacije iz ROG univerzuma, precizno podešavati vrstu i boje pozadinskog osvjetljenja računara i tome slično. Odavde možete precizno zadavati u kom režimu želite da računar radi, u zavisnosti od odnosa buke, potrošnje, opterećenja i sopstvenih želja, dabome. Uz računar se dobija nova igra Dying Light 2, koja ima specijalnu optimizaciju da zapravo koristi pomoćni ekran Zephyrus Duo 15 laptopa kroz gejmplej.

Izbor gdje ga ne očekujete

Pomalo nam djeluje nestvarno da ovakav računar ima masu od svega 2,4 kilograma, imajući u vidu šta je sve spakovano u njega. Velika 90 Wh baterija je fizički najveća baterija koju je ASUS ikada stavio u neki laptop, a budući da računar ne koristi zahtjevnu RTX 2080 grafiku koja je veliki potrošač, kao i napredne varijante optimizacije potrošnje, ne čudi što je u stanju da radi dugo na bateriju. Kad smo kod toga, u pakovanju se isporučuje monstruozno napajanje od 230 W, ali ukoliko želite možete laptop puniti i preko USB-C porta do 100 W, tako da je moguće i na taj način puniti laptop u pojedinim situacijama kada ne želite da kabasti punjač nosite sa sobom.

Izvor: PCpress