Atronauti tvrde da je SpaceX kapsula bolja nego Shuttle ili Soyuz

Objavjeno: 22.11.2020.
Atronauti tvrde da je SpaceX kapsula bolja nego Shuttle ili Soyuz

Kompanija SpaceX lansirala je još jednu Crew Dragon kapsulu, pa su 15. oktobra put Internacionalne svemirske stanice poletjela četiri astronauta. Posada je, nakon leta koji je potrajao 27 sati, već 17. oktobra uspješno stigla na odredište. Kosmonauti tvrde da je SpaceX kapsula bolja od svih koje su ranije testirali.

Letjelica Crew Dragon je na put krenula uz pomoć rakete Falcon 9, a četvoročlanu posadu činili su američki astronauti Michael S. Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi. U pitanju je prva šestomjesečna operativna misija s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon devetogodišnje pauze tokom koje se do stanice letjelo ruskim Soyuz raketama. Kompanija SpaceX prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od maja do avgusta, a u kojoj su učestvovali kosmonauti Doug Hurley i Bob Behnken. Tokom te misije astronauti su do stanice i nazad stigli bez teškoća.

Dragon je najbolji – rekao je kratko Soichi Noguchi, te dodao da je izgledalo kao da SpaceX kapsula „zaista želi da ode u kosmos“. Noguchi je tek treći astronaut koji je letio Shuttle i Soyuz raketama, te Dragon kapsulom. Putovanja je komentarisao i Victor Glover, koji je prvi put letio u kosmos, te imao zadatak da upravlja Crew Dragon letjelicom, a najviše pažnje je posvetio prizoru Zemlje iz kosmosa.

 

Izgleda da je Crew Dragon daleko ispred svojih rivala, a poslednji let do Internacionalne svemirske stanice samo je potvrdio da se Sjedinjene Američke Drave na kosmičku scenu vraćaju spremne.

Izvor: Futurism