Autonomni robot koristi UVC svijetlo za dezinfekciju skladišta

Objavjeno: 29.06.2020.
Autonomni robot koristi UVC svijetlo za dezinfekciju skladišta

 

Sistem može da neutrališe oko 90 odsto čestica koronavirusa na površinama. 

Istraživači sa MIT-a razvili su novi način da zajednički prostori ostanu bez koronavirusa i drugih patogena: robot opremljen UVC svijetlom. UVC svijetlost može dezinfikovati površine i neutralizovati aerosolizovane čestice virusa, ali je opasno za ljude da budu izloženi. Imajući to u vidu, MIT-ova laboratorija za računarsku nauku i vještačku inteligenciju (CSAIL) udružila se sa Ava Robotics-om radi razvoja robota koji može samostalno putovati kroz dezinfekciju prostora.

Partneri su dodali prilagođeno UVC svjetlosno sredstvo koje je CSAIL dizajnirao u bazu mobilnih robota Ava Robotics. Prototip su rasporedili u Greater Boston Food Bank (GBFB). Robot se vozio kroz skladište GBFB-a brzinom od oko 0,22 milje na sat. Ovom brzinom bi za pola sata mogao da pokrije oko 4.000 kvadratnih stopa (cijelo skladište) i neutrališe oko 90 procenata čestica koronavirusa na površinama.

Istraživači vjeruju da se pristup može koristiti za autonomnu dezinfekciju drugih okruženja, poput fabrika, restorana, supermarketa i škola. Sistem je u stanju preslikati određeni prostor i može se kretati između putnih tačaka i drugih određenih područja.

„Dok vozimo robota oko banke hrane, takođe istražujemo nove kontrolne politike koje će omogućiti robotu da se prilagodi promjenama u okruženju i obezbijediti da sva područja dobiju odgovarajuću procjenjenu dozu“, Alissa Pierson, naučnica i istraživač CSAIL-a vode u ovom projektu, navodi se u izjavi. „Usredsređeni smo na daljinski rad kako bismo smanjili ljudski nadzor, a samim tim i dodatni rizik od širenja Covid-19, dok pokrećemo naš sistem.

UVC svjetlost se ponekad koristi za sterilizaciju soba za pacijente i druga medicinska okruženja. MTA trenutno testira kutije sa UV svijetlom kao način dezinfekcije metroa i autobusa. Takođe smo vidjeli UV svjetlost koja se koristi za čišćenje ovlaživača i kupatila sa avionima.

"Uzbuđeni smo što vidimo da UVC dezinfekcioni robot podržava našu zajednicu u ovom trenutku potrebe", izjavila je direktorica CSAIL-a i voditeljka projekta Daniela Rus. „Uvidi koji smo dobili od rada na GBFB-u istakli su nekoliko algoritmičkih izazova. Planiramo da se pozabavimo tim problemima kako bismo proširili opseg autonomne UV dezinfekcije u složenim prostorima, uključujući spavaonice, škole, avione i prodavnice. “

Izvor: Engadget