Beton koji sam zatvara pukotine, aktivira se pomoću vode

Objavjeno: 31.10.2012.
Beton koji sam zatvara pukotine, aktivira se pomoću vode
Eksperimentalni beton koji ima mogućnost samostalnog zatvaranja i popravljanja pukotina će proći kroz prvo praktično testiranje. Ovaj beton u sebi sadrži bakterije koje stvaraju krečnjak, a koje se aktiviraju kada dođu u kontakt sa vodom koja prodire kroz pukotine. Novi materijal bi mogao znatno produžiti životni vijek betona uz velike uštede novca. Ovaj beton je osmišljen na Univerzitetu Delft u Holandiji. Njegovi dizajneri su mikrobiolog Henk Jonkers i ekspert za beton Eric Schlangen. Ukoliko sve bude išlo po planu komercijalizacija ovog betona bi mogla početi za dvije ili tri godine. Beton je najkorišteniji građevinski materijal na svijetu. Međutim, sklon je pucanju pa se onda struktura mora pojačati velikom količinom čelika.

Mikropukotine su očekivani i sastavni dio procesa otrvdnjavanja betona i ne uzrokuju gubitak čvrstoće. Pukotine širine do 0,2 milimetra su dozvoljene prema svim normama u betonskoj industriji. Međutim, vremenom voda ulazi u te pukotine i uništava beton.

Bakterijske spore i hranljive materije koje su im potrebne se dodaju u mješavinu u vidu granula. Za rast mikroba je tada potrebna samo još voda.

Spore ostaju neaktivne sve dok voda ne prodre u pukotine i ne aktivira ih. Bezopasne bakterije, koje pripadaju vrsti Bacillus, se tada počnu hraniti i proizvoditi krečnjak.

"U laboratoriju smo uspjeli zatvoriti pukotine širine 0,5 milimetara, što je dva ili tri puta više od propisanih normi. Sada ćemo pokušati proizvesti ovaj materijal u velikim količinama i počet ćemo testove na stvarnim građevinama. Želimo vidjeti da li je ovaj beton podoban za praktičnu upotrebu", kazao je Jonkers.

Rezultate ćemo morati pratiti oko dvije godine.