Blackout - razlog za pojačanje bezbednosti

Objavjeno: 31.03.2012.
Blackout - razlog za pojačanje bezbednosti
Bez obzira na to da li su zaista Anonymousi, odnosno značajan deo njih, jer se radi o decentralizovanoj grupi bez liderstva i koherentne ideologije, zaista planirali da danas napadnu DNS servere, prijetnje mogu biti dobra stvar, piše NY Times. Inženjeri se moraju pripremiti za ovakvu situaciju, čak i ako nisu sigurni da se radi o stvarnoj prijetnji.
Prijetnje Anona dobar su razlog za pojačavanje bezbjednosti koja će biti od koristi u nekim drugim napadima koji bi se mogli dogoditi sutra ili za nekoliko mjeseci.

Jedini efikasan način da se od toga odbrane, smatra Bil Vudstok iz neprofitne organizacije Packet Clearing House, je da prošire svoje kapacitete i to u tolikoj mjeri da sistem može da apsorbuje dodatni saobraćaj koji bude upućen na njega, rekao je on za NY Times.

"DDoS je zapravo igra brojeva u velikoj mjeri. Ako mete ima više nego zbira napadačkih sposobnosti i normalnog dnevnog saobraćaja, onda je sve u redu", rekao je Vudstok.

Ukoliko i dođe do napada danas, najvjerovatnije je da će oni biti neprimjetni, makar u počektu, iako bi servisi mogli biti usporeniji na nekim mjestima.

Operacija Blackout trebalo bi da bude sprovedena simultanim napadima hakera na DNS servere koji pretvaraju internet adrese u numeričke IP adrese koje računari prepoznaju. Kad bi ovakav napad uspjeo, mnoge stranice na internetu vjerovatno bi postale nedostupne. No pitanje je ima li Anonymous snage za ovakav napad na globalnoj skali.

BBC je prije par dana napravio detaljnu analizu najavljenog napada, a njihov zaključak bio je: nikad ne reci nikad.