Budućnost NFC-a uključuje bežično punjenje ušnih uloga i pametnih satova

Objavjeno: 06.05.2020.
Budućnost NFC-a uključuje bežično punjenje ušnih uloga i pametnih satova

Najnoviji standard NFC Foruma omogućava punjenje od 1 vata za male uređaje.

Ubrzo bi moglo biti mnogo lakše kupiti pametni telefon koji može puniti male uređaje poput ušnih uloga ili pametnih satova. NFC Forum, odgovoran za komunikaciju u blizini polja, objavio je Specifikaciju bežičnog punjenja (VLC). To će omogućiti uređajima poput punjača ili pametnih telefona, opremljenih sa jednom antenom, za prenos snage na kompatibilne uređaje do jednog vata, saopštila je organizacija. U isto vrijeme, NFC uređaji opremljeni tehnikom takođe bi mogli da komuniciraju jedni sa drugima.

Iako vam se ne čini puno, jedan vat je dovoljan da se brzo napuni pametni sat ili bežične slušalice. A budući da većina pametnih telefona dolazi sa NFC-om, proizvođačima bi bilo lakše implementirati ovu vrstu obrnutog punjenja. "Bežično punjenje NFC-a je zaista transformativno jer mijenja način na koji dizajniramo i komuniciramo sa malim uređajima koji rade na baterije, jer eliminacija utikača i kablova omogućava stvaranje manjih, hermetički zatvorenih uređaja", rekao je predsjedavajući NFC Foruma Koichi Tagava. 

Ovaj standard bi mogao da radi i sa drugim uređajima sa NFC-om, osim pametnih telefona, uključujući punjače, računare, tablete, čak i kontrolere za igre - Vii U igrački panel na primjer ima NFC čip.

Apple, Sony i Google su sponzori NFC foruma, Samsung je glavni član, a Huawei pridruženi član. Apple je navodno planirao da uvede bilateralno punjenje za iPhone 11 koji je možda radio sa svojim AirPods slušalicama, ali to se još nije dogodilo (još). Ako uvede takvu funkciju, vjerovatno će sarađivati sa Qi-om kako bi bio kompatibilan sa svojim Watch i AirPods slučajevima.

U međuvremenu, Samsung je predstavio oblik tehnologije koja se zove Wireless Povershare (zasnovan na Qi standardu punjenja), sa Galaxy S10 i Galaxy Buds slušalicama. Huawei je predstavio sličnu karakteristiku na Mate 20 Pro. Međutim, nijedan od tih uređaja ne koristi NFC za punjenje.

Novi VLC standard može poboljšati kompatibilnost uređaja različitih proizvođača istovremeno omogućavajući lakše punjenje Internet uređaja sa stvarima. Međutim, specifikacija je tek objavljena, tako da je do implementacije ostalo još nekoliko godina.

Izvor: Engadget