Chrome će uskoro imati manju količinu memorije u Windows-u 10

Objavjeno: 22.06.2020.
Chrome će uskoro imati manju količinu memorije u Windows-u 10

Pozajmljuje znak od Microsofta Edge-a.

Google je proveo godine pokušavajući da smanji zloglasni apetit za memorijom i uskoro će ponuditi značajno poboljšanje za Windows 10 korisnike. WindowsLatest je saznao (preko MSPoverUser) da je Google-ov inženjer nedavno otkrio da će buduće Chrome izdanje koristiti tehniku iz Microsofta Edge-a za smanjenje upotrebe RAM-a i teoretski povećanje performansi. Chrome će preći na „Segment Heap“ upravljanje memorijom koje, po iskustvu Microsofta, smanjuje upotrebu memorije za 27 procenata.

Poboljšanja u Chrome-u mogu se jako razlikovati u zavisnosti od sistema, ali testovi su pokazali da bi ponekad moglo da uštedi „stotine MB“ u pretraživaču i sistemskim procesima. „Višejezgreni“ sistemi će najverovatnije vidjeti najveću korist, rekao je inženjer.

Trebali biste da vidite tu funkciju ubrzo nakon što Google može da napravi Chrome koristeći pravi Windows 10 komplet za programere. To neće nužno dovesti do masovnih poboljšanja performansi, ali moglo bi vam pomoći ako imate ograničenu memoriju u svom sistemu ili jednostavno želite da držite otvorene mnoge kartice pregledača.

Izvor: Engadget