Chrome uskoro počinje da daje prednost HTTPS protokolu

Objavjeno: 02.03.2021.
Chrome uskoro počinje da daje prednost HTTPS protokolu

Oko 82 procenata Internet sajtova danas koristi HTTPS, ali to i dalje ostavlja ogroman broj nezaštićenih sajtova. Među najvećim zagovornicima upotrebe HTTPS-a su inženjeri koji razvijaju Chrome.

Svi jednaki, HTTPS jednakiji

Već godinama unazad Chrome „nagovara“ vlasnike sajtova da pređu na HTTPS protokol, kao i korisnike da obrate pažnju na „nezaštićene“ HTTP stranice. To je radio na više načina – kreiranjem funkcija kao što su „Site Isolation“, obavještavanje korisnika da pristupaju nebezbjednim stranicama ili da ostavljaju svoje lične/pristupne podatke na njima, blokiranjem download-a ako je stranica HTTP, a korisniku se „prijavljuje“ kao HTTPS…

Posljednja izmjena, koja se očekuje u Chrome-u v90, odnosiće se na Omnibox. Za one koji ne znaju, Omnibox je lokacija u Chrome-u gde korisnici unose URL-ove (address bar). Trenutno, kao i u svim ranijim verzijama, kada se u Omnibox-u ukuca adresa bez prefiksa, Chrome je kao podrazumevan dodavao „http://“. Na primjer, ako bismo unijeli „domain.com“ Chrome bi sam učitao http://domain.com. Od verzije 90, koja se očekuje u aprilu, to će se promijeniti, tako da će podrazumijevani prefix biti https://.

Za one koji ne mogu da čekaju, već odmah žele da isprobaju ovu opciju, a pri tome koriste Chrome Canary, mogu da je aktiviraju komandom chrome://flags/#omnibox-default-typed-navigations-to-https.

Izvor: ZDNet