Coronavirus je povećala korišćenje Pokemona čak 70%

Objavjeno: 02.06.2020.
Coronavirus je povećala korišćenje Pokemona  čak 70%

Aktivnost igrača Pokemon Go skočio je za gotovo 70% usred epidemije koronavirusa, pokazuju podaci koje je analizirala kompanija za internetsku analitiku Statista.

Statista je prikupila najnovije dostupne podatke o igrama Pokemon Go, otkrivši da je došlo do skoka potrošnje od 69% u sedmici koja se završava 16. marta, otprilike u vrijeme kada su nacije počele uvoditi zatvorske procese, a ranjivi građani u SAD-u su prvi put traženi da se samoizoliraju.

Tokom prethodne nedelje, Pokemon Go potrošnja u igri iznosila je 13,6 miliona dolara širom svijeta. U sedmici koja se završava 16. marta, ovaj ukupan broj popeo se na 23 miliona dolara. Igrači u Sjedinjenim Državama čine najveći udio u ovom ukupnom iznosu, 7,8 miliona dolara.

Novije brojke još uvijek nisu objavljene, ali vjerovatno je da će nedeljni trošak igrača od kraja marta porasti još više. Od tada, SAD i druge zemlje nisu nametnule zvanična zaključavanja, već je i Pokemon Go programer Niantic uveo brojne ispravke koje olakšavaju igranje kod kuće divlje popularne igre proširene stvarnosti.

Ako ništa drugo, kontinuirani uspon Pokemon Go-a još jednom podvlači koliko našeg života postajemo virtuelni. Kako trenutna pandemija koronavirusa sprječava većinu zemalja da u potpunosti olakšaju zaključavanje, ljudi se sve više okreću virtuelnim svjetovima poput Pokemon Go-a kako bi nadoknadili nemogućnost ulaska u stvarni svijet.

U stvari, Pokemon Go ne predstavlja samo uspon virtualnog svijeta, već i virtuelne zajednice. Kako je otkrilo krajem aprila istraživanjem sa Univerziteta Portsmouth, Pokemon Go i njegova internet zajednica "postali su lijepak koji spaja [e] ljude zajedno" tokom kriza, poput pandemije koronavirusa. Prema profesoru Lincolnu Geraghtiju, koji je napisao nedavno istraživanje, zajednice Pokemon Go-a zasnovane na YouTube-u i drugim društvenim medijima - zaista su pomogle igračima da se izbore sa izolacijom koja je uzrokovana blokadama.

"Nude igračkoj zajednici virtuelno mjesto da se okupe i osjete povezani", napisao je. "Igra je morala da nadiđe ono što je obećala u pogledu fizičkih vježbi i istraživanja lokalnog okruženja. Nastavak igranja Pokemon Go-a i prisustvovanje zajednici igara tokom pandemije postalo je način bavljenja socijalnim pitanjima poput mentalnog zdravlja, izolacija i suočavanje sa stresom. "

S obzirom na to da pandemija koronavirusa i posledična zaustavljanja nisu zaista dobili zamah tek nakon 16. marta, vrlo je vjerovatno da se Pokemon Go igra i troši od tada znatno povećao. Kao što Geragthi sugerira, takve zabave postaju sredstvo bijega iz naših neposrednih situacija, kao i način ponovnog povezivanja s ljudima.

Pokemon Go neće povećati potrošnju Pokemon Go-a samo zbog širenja zaključavanja. Početkom maja Niantic je uveo ažuriranje koje je promijenilo način na koji igrači mogu da zarađuju PokeCoins, što omogućava igračima da nabavljaju različite predmete u igri.

Iako je ovo omogućilo zarađivanje kovanica za kompletiranje dnevnih aktivnosti, takođe je smanjen iznos kovanica koje igrači dobijaju za napuštanje svog Pokemona u teretanama (koje su lokacije izvan domova igrača). Neki igrači vjeruju da je ovo možda potez Nianosovog djela koji ima za cilj da poveća prihode, jer će manje novčića za teretane primorati igrače da troše pravi novac za kupovinu PokeCoins-a.

Iako ovo smanjenje nagrada u teretani ne primorava igrače da troše stvarni novac, još uvijek je gotovo sigurno da se potrošnja Pokemon Go-a još više povećala od kraja marta.

Kao što se vidi s povećanim gledanjem Netflixa, naredbe da ostajemo kod kuće - kao i sopstveni strahovi - ubrzale su i produbile digitalizaciju naših života. To je bio proces koji je već bio u toku prije koronavirusa, na šta ukazuje i Pokemon Go koji je u 2019. ostvario rekordnih 900 miliona dolara prihoda. Ali, zaključavanja i virusi koji djeluju kao katalizatori, svi smo sve brži u svjetima Pokemona.

Izvor: Forbes