Da li bi Samsung Galaxy Note 20 mogao biti jeftina verizija telefona kompanije Motorola?

Objavjeno: 18.05.2020.
Da li bi Samsung Galaxy Note 20 mogao biti jeftina verizija telefona kompanije Motorola?

Uvijek postoji veliki broj pametnih telefona koji se objavljuju u poslednjih nekoliko mjeseci svake godine - Samsung Galaxy Note 20, iPhone 12, Huawei Mate 40 i OnePlus 8T očekuje se da će biti duo tog talasa ove godine. Svi ti rasponi obično nude veliku konkurenciju jedni drugima, ali ove godine bi Samsung telefon mogao imati vrlo različitog konkurenta.

U februaru 2020. Motorola je lansirala nekoliko novih članova svoje Moto G linije, Moto G8 Power i Moto G Stilus, čiji je prvi bio samo godišnja nadogradnja na Moto G7 Power, ali drugi je bio potpuno novi entitet - prvi stilus telefon kompanije Motorola.

Dakle, iako Samsung Galaxy Note serija rijetko ima mnogo konkurencije u odnosu na ostale stilus telefone (LG Stilo asortiman zaista ne računa s obzirom na ograničenu dostupnost i interesovanje za telefone), ove bi se godine to moglo promijeniti.

Sada već nedostajalo tržište stilus telefona može biti domaćin najneočekivanijeg takmičenja u godini, u kojem budžetski telefon ima šansu da sruši vrhunski uređaj, mada obije kompanije možda imaju trik do rukavaca.

Ovo su vaši konkurenti

Na površini, čini se da se Samsung Galaxy Note i Moto G Stylus neće takmičiti - prvi su premium uređaji koji koštaju mnogo, a drugi je pristupačni pametni telefon sa skromnijim specifikacijama. Ali to je dio sukoba.

Moto G Stylus posjeduje 6,4-inčni LCD ekran, 48MP glavnu kameru kojoj se pridružuju 16MP ultra širok i 2MP makro snapper, srednji opseg Snapdragon 665 čipseta i bateriju kapaciteta 4.000mAh. Drugim riječima, osim stilusa koji dolazi uz prilično pametni Moto G pametni telefon.

Još ne znamo specifikacije za Samsung Galaxy Note 20 telefone, jer se njihovo izdanje očekuje u avgustu, ali u vrijeme pisanja najverovatnijih specifikacija (na osnovu propuštanja) čine da izgledaju vrhunski.

Priča se da standardna Note 20 ima ekran od 6,42 inča, a da će Note 20 Plus dostići 6,87 inča - oba očigledno imaju 120Hz ekrane. Vjerovatno će imati Snapdragon 865 čipset sa 5G povezivanjem, napredne fotoaparate (iako o njima još ništa nismo čuli) i baterije koje dosežu ili premašuju 4.000mAh.

Tada je vjerovatno da će Samsung Galaxy Note 20 telefoni dobiti sve najbolje tehnologije koje su im na raspolaganju i shvatiti shodno tome.

Galaxy Note 10 je, u kontekstu, koštao 949 USD / 1.469 USD / AU 1.499 dolara, a Note 10 Plus počeo je od 1.099 dolara / 999 dolara / 1.699 dolara. Dakle, telefoni Note 20 vjerovatno će biti super skupi telefoni. S druge strane, Moto G Stylus košta 299 dolara (oko 230 funti, AU 440 dolara), što ga čini manje od trećine vjerovatne cijene Note 20.

Malo vjerovatno uparivanje

Na tržištu pametnih telefona koji relativno nedostaju telefoni sa stilom, Moto G Stylus mogao bi stvarno da poljulja stvari - ranije su Galaxy Note telefoni imali monopol na ovu funkciju, ali sada skoro svako ko želi da bude stuban može da ga dobije od barijere do ulaska ( u pogledu cijene) mnogo je niža.

Uostalom, funkcijama koje obično zahtjevaju olovku ili koristi periferne uređaje - na primjer, crtanje, uzimanje bilješki, napomena - zaista ne treba vrhunska procesorska snaga ili napredne kamere.

Naravno, Samsungov S pisač za olovke dolazi sa nekoliko zgodnih kontrola koje mogu promijeniti način navigacije ili upotrebe telefona, ali oni su zabavni dodaci, a ne neophodne funkcije za korišćenje olovke.

Dakle, osim ako ne želite stylus telefon i uopšte vrhunski telefon, a ne samo jedan ili drugi, Samsung Galaxy Note raspon više nema toliko žreba kao ranije.

Na kraju krajeva, svi žele kupovinu novog kupca novog telefona, pa će vjerovatno potražiti najpovoljniji dostupni uređaj koji i dalje kuca sve kutije koje su im potrebne - i manje su šanse da će to dati Samsung Galaxy Note 20 s obzirom na to da Moto G Stylus postoji. Međutim, Samsung ima adut koji bi i dalje mogao da igra.

Želimo da vidimo Lite

U januaru 2020., pet mjeseci nakon predstavljanja Galaxy Note 10, Samsung je predstavio Galaxy Note 10 Lite, pristupačnu verziju svog premium telefona. Ima manji čipset, smanjenu tehnologiju kamere i nešto lošiji ekran, ali i pristupačniji, po £ 529 (otprilike 645 USD, 1.000 USD).

Naravno, Galaxy Note 10 Lite nije bio dostupan u mnogim regionima, i izgledalo je kao fokus na Samsung-ovoj strani da vide koliko će zainteresovani biti u pristupačnom stilus telefonu. Nema razloga da vjerujemo da Samsung neće napraviti Galaxy Note 20 Lite koji je dostupan u mnogim regionima.

Samsung Galaxy Note 20 Lite bio bi stilski telefon za ljude koji ne žele vrhunske karakteristike glavnih modela, efektivno uzimajući vjetar iz Moto G Stilus-ovog jedra.

To ne znači da je Moto G Stilus mrtav u vodi, jer Note 20 Lite još uvijek neće biti toliko jeftin. Pored toga, sa izdavanjem Moto G8 Power Lite sredinom 2020. godine, Motorola je pokazala da se ne boji praviti Lite verzije svojih već budžetskih slušalica. Tada je izvedivo da smo kasnije u godini mogli vidjeti Moto G Stilus Lite koji masovno uništava sve Galaxy Note 20 modele.

Stilus telefoni prilično su nišan proizvod, a velika većina mobilnih telefona se oslobađa bez takve olovke, ali s obzirom da Motorola pokušava da potkopa Samsungov monopol u tom području, čini se da je kompanija smatrala dostojnim tržišta da uđe.

Izvor: TechRadar