Da li biste vi željeli robota koji će igrati igrice sa vama?

Objavjeno: 17.04.2020.
Da li biste vi željeli robota koji će igrati igrice sa vama?

Umorni ste od igranja igara sami? Sony PlayStation tim možda ima rješenje za to: prijatelj robota koji se ne samo druži, već i reaguje na vaše osjećaje.

Nedavno objavljeni patent kompanije Sony Interactive Entertainment - Sony odjeljenje odgovorno za sve PlayStation - objašnjava planove kompanije za „robota kao zajedničkog igrača koji gleda, koji osjeća simpatiju sa korisnikom“.

Slike poput one gore prikazuju kako sistem može raditi, a patent detaljno opisuje: "Korisnik postavlja robota u blizini i pregledava zajedno sadržaje, dok robot komunicira s korisnikom izazivajući reakciju na empatiju sa korisnikom ili ispisujući reakcija protiv korisnika, obrnuto, na osnovu zaključenog osjećaja korisnika “, kaže se.

Robot opisan u patentu (dolje) nije zamišljen kao vizuelni prikaz toliko kao stand-up u onome što patent opisuje kao "robota kućnog ljubimca ljudskog tipa".

Treba napomenuti da se radi o patentu i kompanije prijavljuju puno patenata za stvari koje nikada ne pređu fazu ideje. Do danas, Sony nije najavio nijednog prijatelja robota na prodaju.

Pored toga, opšta ideja je divlja, a opis patenta prelazi u zapanjujući nivo detalja što ideju čini divljom.

"Očekuje se da se poveća afinitet korisnika sa robotom i motivisanost za igranje povećava se kada robot gleda igru koju igra pored korisnika i bude zadovoljan ili tužan zajedno sa korisnikom", kaže se u patentu. "Nadalje, što se tiče ne samo igre, već i filma, televizijskog programa ili slično, očekuje se da korisnik može uživati u sadržaju samo gledanjem sadržaja s robotom u poređenju sa slučajem gledanja samog."

Opis patenta takođe predstavlja potencijalni scenario virtuelne stvarnosti, gdje korisnik sa PlayStation VR slušalicama može potpunije da komunicira sa virtualizovanom verzijom robota u igri.

Iza robota i VR slušalica, patent zamisli sistem sa više senzora koji bilježe ljudsku reakciju: kameru, „biološki senzor“, senzor kretanja, mikrofon i „jedinicu za detekciju događaja“. Ti senzori će pokušati da utvrde vaše reakcije u realnom vremenu, omogućujući tako robotu da reaguje u skladu sa tim.

Sljedeća Sonyeva konzola, PlayStation 5, već je na putu ka nekim od ovih ciljeva: novi gamepad ima ugrađen mikrofon i haptičke senzore za bolji senzibilitet povratnih informacija. PS5 vjerovatno neće dobiti robota dok planira da lansira ovu prazničnu sezonu.

Izvor: Business Insider