Da li je ovo početak kraja slavne kompanije?

Objavjeno: 10.06.2013.
Da li je ovo početak kraja slavne kompanije?
Apple će danas održati prvo veće predstavljanje proizvoda nakon devet mjeseci, što je relativno dug period za kompaniju koja je poznata po svojim inovacijama.Na WWDC konferenciji (koja okuplja programere) očekuje se da će Apple predstaviti novu verziju operativnog sistema za mobilne uređaje iOS, servis za streaming muzike, osvježiti MacBook prenosne računare i predstaviti novi Mac Pro.Doduše, ovakve najave i predviđanja djeluju pomalo monotono, pogotovo jer Appleov izvršni direktor Tim Cook nije se obratio javnosti već devet mjeseci, kad je predstavljen iPad mini, javlja CNN.
U posljednje vrijeme, kompanija ostavlja dojam usporenosti i jednoličnosti, a to se vidi i na prodajnim rezultatima: iPhone više nije najprodavaniji smartphone, tableti s Androidom su polako počeli razbijati monopol iPada, a i ostali proizvodi se ne mogu pohvaliti nivom inovativnosti koju su imali prije par godina.
Jedan od tih primjera je i iPod, MP3 player koji je potpuno izmijenio tržište muzike i na velika vrata uveo legalnu kupovinu pjesama putem interneta. Osim toga, dizajn iPoda, kultne televizijske reklame i percepcija Applea kao prestižnog i kreativnog brenda je dovela do toga da iPod u jednom trenutku je imao udio od 70 posto na tržištu MP3 playera. U međuvremenu, pojavio se iPhone koji je također imao sve opcije iPoda, a bijele slušalice, nekad statusni simbol počeli su nositi svi. Apple je i dalje se trudio održati iPod svježim i zanimljivim, ali teško da će ikad dostići status kojeg je imao sredinom prošle decenije, kad je potražnja bila tolika da su se novi modeli čekali sedmicama.
Slična stvar se dogodila i s iMacom: Prvi iMac je predstavljen 1998. godine i izazvao je senzaciju, pogotovo jer se radilo o šarenom računaru providnog kućišta koje je odmah nakon otvaranja kutije bilo spremno za internet. iMac je Appleu zaradio brdo novaca i praktički ga spasio od propasti, a u međuvremenu je postao ikona industrijskog dizajna.
Naravno, svaki uspješan proizvod stvara ogroman pritisak na proizvođača da i sljedeći bude jednako uspješan, a Apple je svijet šokirao kad je u januaru predstavljen iMac G4. Inspiriran suncokretom, dizajner Jonathan Ive je cijelo računar smjestio u malu bijelu kupolu dok je ekran lebdio u zraku i mogao se okretati za 180 stepeni, kao i podešavati po nagibu. Ovaj radikalan dizajn se odmah našao na naslovnici Timea, a kasnije je uvršten u stalni postav Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.Nego, Apple je tad bio puno manja kompanija nego što je danas, a jedno od temeljnih ekonomskih pravila kaže da male komapnije inoviraju puno više nego velike. Je li zapravo to Appleov problem? Odnosno, jesu li postali preveliki pa su se pomalo opustili?
Kao primjer možemo izdvojiti sadašnju generaciju iMaca. Naime, 2005. godine predstavljen je iMac G5 koji je cijeli računar smjestio iza ekrana, a tako (uz blage preinake) izgleda i danas. Slika svih generacija iMac računara najbolje prikazuje koliko je dizajn zapravo ostao isti već gotovo deset godina.
Hoće li nas novi proizvodi iznenaditi vidjet ćemo večeras?!
Takođe se najavljuje i OS X 10.9, najnovija verzija operativnog sistema OS X koji je predstavljen daleke 2001. godine.
Apple je posebno razljutio napredne korisnike nedostatkom novog Mac Pro računara, koje se izgledom nije mijenjalo od 2003. godine, a posljednju reviziju doživjelo je prije godinu dana. Još jedan udarac dogodio se kad je Mac Pro povučen s evropskog tržišta početkom godine, a Apple uvjerava korisnike da "priprema nešto odlično".
U svakom slučaju, najbolje je pogledati prezentaciju koja po našem vremenu počinje u 19 sati.