DDR4 prvo u serverima

Objavjeno: 09.04.2012.
DDR4 prvo u serverima
Većina 'običnih' korisnika će morati biti zadovoljna sa performansama DDR3 memorije još nekoliko godina. Intel u 2014. godini namjerava započeti sa upotrebom DDR4 memorije u komercijalno dostupnim procesorima. Podršku za DDR4 Intel će prvo implementirati u Haswell-EX liniji procesora na kojima će biti zasnovani budući modeli Xeon čipova za profesionalne i poslovne korisnike. Tipični primjerci Haswella-EX će imati između 12 i 14 fizički jezgri, što u kombinaciji s višeprocesorskim konfiguracijama traži i znatno veću memorijsku propusnost za maksimalne performanse. Obične verzije Haswella i njegovih nasljednika (Broadwell) za mainstream segment i dalje će koristiti DDR3 memoriju, a DDR4 bi širem krugu korisnika trebao biti dostupan tek od 2015. godine i platforme Skylake.

DDR4 memorija ima standardni radni napon od 1,2 V (danas prisutan kod štedljivih DDR3 modula) te brzine od 2.133 do 4.266 MT/s. Prvi dostupni DDR4 memorijski moduli će biti rađeni u 32- ili 36-nanometarskom proizvodnom procesu. Osim veće brzine, DDR4 ima i nešto drugačiju memorijsku konfiguraciju – riječ je o jednokanalnoj memoriji (jedan memorijski modul po kanalu), dok DDR2 i DDR3 memorije imaju 2-, 3- ili 4-kanalne kontrolere.

Jednokanalni point-to-point pristup znači i da će proizvođači memorija morati raditi module znatno većeg kapaciteta od trenutno najčešćih 2, 4 ili 8 GB.