Dell XPS 13 (2020): Prilagođeno blizu savršenstva

Objavjeno: 06.04.2020.
Dell XPS 13 (2020): Prilagođeno blizu savršenstva

XPS 13 je sjajniji nego ikad.

Kako se poboljšati na gotovo savršenom laptopu? Dali smo XPS 13 jednu od naših najpozitivnijih kritika ikada prošle godine - a 2020. godine Dell je ponovo uspio da nadmaši sebe. Najnoviji model XPS 13 ima veći ekran sa vitkijim okvirima, veću tastaturu i elegantniji dizajn. Sama po sebi, to nisu baš nadogradnje koje mijenjaju život. Ali uzete u cjelini, oni čine XPS 13 još rafiniranijim nego ranije. Mogli biste reći da je savršeniji nego savršen.

Onda opet, ne bih trebao biti previše iznenađen. Samo nekoliko mjeseci nakon što sam 2019. pregledao KSPS 13, ugledao sam još stilskiju seriju 2 u 1. Osim plitke i kontroverzne tastature, kabriolet je u mnogo čemu bio bolji od standardnog modela. Dakle, bilo je samo pitanje vremena dok je Dell doveo te nadogradnje dizajna do svog tradicionalnog ultraportabilnog. 

Pa šta je drugačije? Najočiglednija nadogradnja je da se Dell potpuno riješio XPS 13 donjeg okvira ekrana. Sada ekran gotovo dotiče ivice područja tastature, čak i dalje od KSPS 13 2-in-1. To efektivno daje računaru nešto viši 13,4-inčni ekran sa omjerom 16:10. Iako nije baš ekstra-visok odnos 3k2 kakav smo vidjeli na Microsoftovim Surface laptopima, dodatni prostor na ekranu je dovoljan da rad na prenosnom računaru postane malo slobodniji. I vrijedno je napomenuti da Microsoftove mašine i dalje ne mogu da se slažu sa ultra tankim okvirima Dellovih InfinitiEdge ekrana. Omjer zaslona i tijela sa 91,5 posto KSPS 13 je takođe impresivan i čak uspjeva da nadmaši HP-ov ultra elegantni Spectre k360. KSPS nije ni približno tako blistav kao Spectre, ali zapravo više volim Dell-ov skroman dizajn.

Pored toga, Dell je takođe pritisnuo tastaturu na ivice KSPS 13 i tastere za tastere učinio za devet procenata veće, a obije omogućavaju ugodnije iskustvo kucanja. Srećom, nećete naći maglev tastaturu od modela 2 u 1, što je bio kontroverzan način dodavanja povratnih informacija toj plitkoj tastaturi tog laptopa. Umjesto toga, Dell se zaglavio u dizajnu tastera prekidača na škarama po kome je XPS 13 poznat. Iako nema luksuzno duboko ključno putovanje Spectra k360, i dalje se osjećao bolje od većine ultrabook ponuda. Glazba KSPS 13 takođe je 17 odsto veća nego ranije, a osjeća se jednako glatko i precizno kao i na poslednjem modelu. 

Aluminijumska futrola XPS 13 je čvrsta kao i uvijek, a ove godine se osjeća još glađe na dodir. Još jednom, možete birati između opcija od crnih karbonskih vlakana ili arktičke bijele boje - obe izgledaju i osećaju se sjajno, ali više volim glatku tkaninu od bijelog dizajna. Takođe sam cijenio manje preciznosti, poput načina na koji su bačve sa šarkama sakrivene od pogleda, čime je ekranu više dominantno prisustvo.

U praksi se korišćenjem novog XPS 13 osjećalo slično kao 2-u-1 - osim bez mogućnosti da se zaslon okrene. Ekstra visok ekran i dalje izgleda fantastično, a njegova HDR i Dolbi Vision kompatibilnost čine ga savršenim za Netflix binge. Nešto je lakši od 2-u-1, između 2,64 kilograma i 2,8, iako biste morali da odustanete od dodirnog ekrana da biste osjetili razliku.

XPS 13 je takođe dovoljno brz da podnese sve vaše potrebe za produktivnošću dok ste zarobljeni kod kuće proždirujući YouTube video snimke. Naša jedinica za pregled dolazi sa Intelovim 10-in Core Core i7-1065G7 CPU-om i 16 GB RAM-a, plemenitim srednjim opsegom koji se trenutno prodaje za 1.750 USD. KSPS 13 počinje od 999 dolara, ali taj model dolazi sa depresivno niskim specifikacijama: Core i3 procesor, 4 GB RAM-a i 256 GB SSD memorije. U vrijeme ovog pregleda, ovaj model takođe nije dostupan na Dellovoj veb lokaciji, tako da bismo preporučili da idete sa konfiguracijom od 1.250 dolara da biste dobili 8 GB RAM-a. Iskreno, vrijeme je da odustane od ponude Dell-a od 4 GB RAM-a na bilo kom računaru, a kamoli svom vodećem prenosnom računaru - posebno kada ga ne možete nadograditi niz liniju.

XPS 13 je preživio moj svakodnevni rad - žonglirajući desetinama kartica pregledača, uređivanjem fotografija, strimingom video zapisa i malo audio zapisa - bez ikakvih problema. Sistem je takođe trajao do 15 sati i 55 minuta tokom našeg ispitivanja baterija, što uključuje petlje za HD video bez uključenih mjera za uštedu energije. To je solidan skok u odnosu na 12,5 sati trajanja baterije prethodnog modela i čak je nadmašio 2-u-1 za 90 minuta. Takođe je značajno bolji od Apple-ovog novog MacBook Air-a, koji je na našem testu trajao 11,5 sati.

I dok ne biste žejleli da kupite ultraportal koji ima na umu igranje, Intelova 10-ta generacija integrisane Iris Plus grafike može da napravi neki Overvatch za reprodukciju u 720p sa niskim podešavanjima. Samo ne očekujte stalne stope kadrova. Prikladnije je za sporije igre poput Minecrafta i The Simsa ili za vizuelne romane.

Nažalost, nisam imao priliku da isprobam eksterni GPU na dva USB-C Thunderbolt 3 porta KSPS 13, ali to je sigurno opcija ako želite da uravnotežite prenosivost i performanse igara kod kuće. I dok bih volio da vidim čitač SD kartica u punoj veličini, microSD utor je bolji nego ništa.

Iako Dell nije baš ništa revolucionarno izveo sa ovogodišnjim XPS 13, to je i dalje veliki pomak od modela 2019 na mnogo načina. Kompanijski Infiniti Edge „bezelle“ ekran i dalje postaje impresivniji, a svaka nadogradnja - poput one izuzetno široke tastature - osjeća se zaista značajnom. Još jednom, XPS 13 je ultra prenosiv za pobjedu.

Izvor: Engadget