Druga najprodavanija konzola u istoriji - malo li je?!

Objavjeno: 01.11.2019.
 Druga najprodavanija konzola u istoriji - malo li je?!
Sony je i zvanično potvrdio broj prodatih komada PS4 konzole, čime je ona postala druga do najprodavanije ikad! Prije nego što vam ispričamo priču o uspjehu PlayStation 4 konzole pogledajte koje su to najprodavanije konzole bile do ovog trenutka.

Ne zaboravite samo da zamijenite pozicije konzola u toj vijesti, ako mi to već nismo uradili ;) Kompanija Sony je krajem oktobra predstavila fiskalne rezultate za treći kvartal 2019. godine, u kojima se, između ostalog, pominje i brojka od (do sada) 102,8 miliona prodatih PS4 konzola, čime je ovaj Sony-jev komad gejming hardvera uspio da se probije na drugo mjesto liste najprodavanijih konzola svih vremena.

Na tom mjestu je pretekao njegovog originalnog pretka, prvi PlayStation iz 1994. godine, koji se prodao u 102,49 miliona, kao i Nintendo Wii, koji se nalazi na trećem mjestu sa 101,63 prodatih jedinica.

Prvo mjesto i dalje drži PlayStation 2, sa nevjerovatnih 155 miliona prodatih konzola i već je sad potpuno jasno da će PS4 teško uspjeti da dostigne taj rezultat, pogotovo što uskoro dolazi i PS5, ali ostaje nam da sačekamo dan kad se proizvodnja zvanično zaustavi, pa da vidimo konačnu brojku.

Zaista je nevjerovatno da se među pet najprodavanijih konzola svih vremena, nalaze čak 4 PlayStation modela, a tek jedan Nintendo, ali Switch trenutno opasno prijeti da uđe u ovu statistiku, objavio je Play! Zine.

NAPOMENA: Ova statistika važi samo za klasične kućne konzole. Ako u nju uvrstimo i prenosive konzole, jer i one jesu konzole, onda je Sony PlayStation 4 tek četvrti, jer prije njega ostaju Game Boy i Nintendo DS, koji su se prodali u oko 199, odnosno 154 miliona komada.

Podsjećamo da je Sony nedavno registrovao čak pet novih PlayStation konzola, tako da ćemo još decenijama uživati u inovacijama Sony kompanije u gejming svijetu. Izvor:Mondo